Strelkov se javio iz zatvora: Rusija je u terminalnoj fazi, slijedi kolaps

Foto: EPA

Istaknuti ruski proratni bloger Igor Girkin (Strelkov) iz zatvorske ćelije predviđa kolaps Rusije, samo dva mjeseca nakon što je uhićen jer je kritizirao predsjednika Vladimira Putina i nazvao ga "kukavičkim mediokritetom".

Girkin, bivši operativac FSB-a koji koristi ratno ime Strelkov, preko svog odvjetnika je na Telegramu objavio poruku u kojoj upozorava da je "Rusija na rubu kolapsa", a sebe ponudio kao "ujedinjujuću snagu za preostale domoljube", piše Insider.

Girkin je uhićen pod optužbom za ekstremizam u srpnju nakon višemjesečnog kritiziranja Putina i najviših vojnih dužnosnika zemlje, kršeći ruske zakone koji zabranjuju kritiziranje rata. Ultranacionalistički bloger je nekoliko puta sugerirao da Putin i njegovi generali nisu otišli dovoljno daleko u ratu u Ukrajini, a čak je pozvao na punu mobilizaciju ruskog stanovništva.

Tri tjedna nakon što je moskovski sud presudio da će Girkin zasad ostati u zatvoru, on je uz pomoć svog odvjetnika objavio Telegram poruku iz istražnog pritvora u Lefortovu.

"Rusija ulazi u terminalnu fazu"

Girkin je optužio ruske vlasti da nisu odgovorile na najhitnije probleme i izazove zemlje, napisavši da će ruske "nevolje" uskoro ući u "terminalnu fazu" koja će dovesti do kolapsa cijelog sustava.

Girkin se pozvao na čelnika Wagnerove grupe Jevgenija Prigožina, koji je prošlog mjeseca poginuo u avionskoj nesreći u blizini Moskve, rekavši da je neuspjela pobuna vođe plaćenika protiv ruskih vojnih vrhova u lipnju označila početak ove akutne faze ruskih "nevolja".

Girkin je rekao kako vjeruje da je njegova dužnost - čak i iz zatvora - ponuditi alternativu i ujediniti preostali domoljubni narod Rusije.

"Savršeno razumijem sve slabosti svoje trenutne pozicije, sve probleme s nedostatkom potrebnih resursa i uopće ne precjenjujem stupanj svog autoriteta i utjecaja", napisao je Girkin. "Međutim, netko se prvi mora dići, makar samo da da primjer i pozove druge na akciju."

"Moje gledište je da je prekasno za strah i čekanje - nalazimo se na pragu kolapsa ruske državnosti (ne daj Bože da griješim!)", napisao je Girkin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.