MOST želi da branitelji sami odluče o ukidanju Ministarstva

Foto: FAH

PROŠLA su tri tjedna otkako je smijenjen ministar branitelja Mijo Crnoja, a Vlada još uvijek nije odabrala njegovog nasljednika.

Nakon što su se pojavile informacije iz HDZ-a da o novom ministru branitelja još uvijek nije donesena odluka kontaktirali smo njihovog glavnog partnera MOST.

U razgovoru za Index Ines Strenja Linić je otkrila kako MOST razmišlja da se možda i ukine Ministarstvo branitelja, no da o tome još nije raspravljeno ni odlučeno. Naglasila je kako će odluku o ukidanju Ministarstva branitelja na kraju prepustiti braniteljima i njihovim udrugama.

"Prije bilo kakve odluke o ukidanju potrebno je vidjeti što je najbolje za braniteljsku populaciju. Braniteljima trebaju sva prava biti objedinjena u jednom Zakonu i onda će se lakše provoditi i kontrolirati provođenje istih, a tek onda treba odlučiti da li i dalje treba imati zasebno ministarstvo ili ono treba biti pridodano MORH-u.

Vjerujem da bi onda i većini branitelja to bila čast jer su većina od njih nekada pripadali istom. Tu su svakako i roditelji, supružnici i djeca poginulih i nestalih, civilne žrtve rata i ostali, no to ne bi trebao biti problem regulirati", kazala nam je Strenja Linić.

MOST: Treba smanjiti broj ministarstava

Naglasila je kako MOST smatra da svakako treba smanjiti broj ministarstava.

"Sve je stvar dogovora i odluke o racionalizaciji te smanjenju nepotrebnih troškova sto nam treba biti u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji prioritet, a potom i novac ušteđen racionalizacijom usmjeriti onima koji su najpotrebitiji", rekla je Strenja Linić.

Na pitanje znači li to da bi Ministarstvo branitelja moglo ubuduće spadati pod MORH rekla je kako to nije decidirano.

"Možda bi moglo biti oformljeno i novo ministarstvo spojeno od više ministarstava, ali naprimjer i pod MORH. Međutim ništa dosad nije raspravljeno, a kamoli odlučeno. To su samo naši stavovi", rekla je za Index Ines Strenja Linić.

HDZ-ovi ministri protiv ukidanja Minstarstva

Ministri pomorstva prometa i infrastrukture te graditeljstva i prostornog uređenja Oleg Butković i  Lovro Kuščević izjavili su u srijedu, uoči sjednice Vlade, kako su protiv spajanja ministarstava hrvatskih branitelja i obrane.

 Ministarstvo branitelja treba ostati Ministarstvo branitelja, kratko je novinarima rekao ministar Butković.

 Kuščević je također protiv spajanja ta dva ministarstva, istaknuvši kako o takvoj mogućnosti nema nikakvih saznanja. "Mislim da je to vrlo važno ministarstvo (Ministarstvo branitelja) i radi se o ljudima koji su dali svoju žrtvu za domovinu. Moramo brinuti o tim ljudima", kazao je.


 "Mislim da je to tema koju treba puno ozbiljnije razmotriti", komentirao je ministar Kuščević medijska nagađanja o spajanju tih ministarstava.

 Oba ministra ustvrdili su kako njihovi resori i Vlada odlično funkcioniraju te da će Vlada uskoro biti kompletirana. Naime, nakon ostavke Mije Crnoje ostalo je upražnjeno mjesto ministra hrvatskih branitelja, a očekuje se da će Vlada u srijedu na zatvorenom dijelu sjednice imenovati zamjenike i pomoćnike ministara.

 Vezano uz mogućnost spajanja ministarstava branitelja i obrane, glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić, koji je i član Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, u utorak je za HTV izjavio kako se njegova stranka i u predizbornoj kampanji odredila kako je Ministarstvo branitelja "višak", s obzirom da prava branitelja i članova njihovih obitelji proizlaze iz zakona za čije provođenje treba biti nadležno Ministarstvo obrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.