Stručnjak o ruskom odlasku s interneta: To je kao da ispiliš granu na kojoj sjediš

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL/Shutterstock

STRANI mediji počeli su špekulirati o tome da će se Rusija odvojiti od globalnog interneta.

Talijanski dnevnik Corriere della Sera objavio je da u službenoj poruci ruskog ministra digitalnog razvoja koju su presrele zapadne obavještajne službe stoji da Rusija do 11. ožujka izlazi iz globalne internetske mreže pa svi poslužitelji i domene moraju biti prebačeni na ruski intranet.

>> Rusija počela pripreme za isključenje s interneta

"Rusija je počela aktivne pripreme za micanje s globalnog interneta. Do 11. ožujka sve domene moraju biti prebačene na domene .ru", javila je i bjeloruska opozicijska Nexta TV.

Index je razgovarao s informatičkim stručnjakom Markom Rakarom, koji smatra da je to preuveličana priča.

Rakar za Index: To je uputstvo da se servisi prebace na ruske servere

"Neće se Rusi isključiti", smatra Rakar.

"To je uputstvo ruskim servisima da se prebace na .ru domene, kako bi izbjegli da ih netko isključi", dodaje.

"To je uputstvo i da se maksimum servisa prebaci na ruske servere. Ako je to moguće, a rekao bih da nije. Cilj je i da maknu sve skripte koje se downloadaju sa Zapada jer kroz njih možemo pratiti što oni rade", nastavlja Rakar.

On misli da su mediji pogrešno interpretirali presretnuti ruski dokument.

"Isključivanje Rusije s interneta je tehnički jako teško za izvesti, a uz to ima i nesagledive posljedice za rusku ekonomiju", kaže Rakar i dodaje: "To je kao da ispiliš granu na kojoj sjediš."

"Posljedice bi bile nesagledive za Rusiju"

Zanimalo nas je ide li Rusija u pravcu Kine kada je riječ o cenzuri na internetu.

"Pa ja bih rekao da je Rusija već sada u smislu filtriranja interneta otišla daleko dalje nego Kina. Rusija aktivno filtrira promet na internetu, Facebook, Twitter i slično. A zbog medijskih zakona je niz medija i društvenih mreža morao otići iz Rusije, uključujući i kineski TikTok", napominje Rakar.

Rakar smatra da Rusija zapravo pokušava neke od internetskih servisa koje smatra ključnima interno spasiti od potencijalnog efekta sankcija.

Dakle, do toga da Rusija samu sebe isključi s globalnog interneta neće doći, pitamo za kraj razgovora Marka Rakara.

"Apsolutno, jer posljedice su nesagledive i oni nemaju načina uopće procijeniti koliko bi to za njih bilo štetno", odgovara ovaj informatički stručnjak.

Ukrajina je već tražila isključenje Rusije s interneta, što je odbijeno

Također, ako Rusija doista sama sebe želi isključiti s globalnog interneta, onda bi zapravo ispunila zahtjev koji je prethodno postavila Ukrajina.

Ukrajina je poslala pismo ICANN-u, Međunarodnoj neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u, koja nadzire globalni sustav naziva internetskih domena i IP adresa.

"Šaljem vam ovo pismo u ime ukrajinskog naroda, tražeći od vas da se pozabavite hitnom potrebom za uvođenje strogih sankcija protiv Ruske Federacije u području DNS regulacije (sustav imena domena), kao odgovor na njezine akte agresije prema Ukrajini i njenim građanima", napisao je Andrii Nabok, ukrajinski predstavnik u vladinom savjetodavnom odboru ICANN-a.

Stručnjaci za upravljanje internetom rekli su tada da bi ukrajinski zahtjev, ako se uvaži, učinkovito odvojio Rusiju od globalnog interneta, ostavljajući ruske web stranice bez doma. Prestale bi raditi mail adrese, odnosno korisnici interneta im ne bi mogli pristupiti. Rusija bi se najednom našla na digitalnom otoku, odvojena od ostatka svijeta.

No isti ti stručnjaci skeptični su po pitanju ispunjenja ukrajinskog zahtjeva. Prvo, kažu, to bi predstavljalo opasan presedan koji bi autoritarnim zemljama mogao dati dozvolu za postavljanje sličnih zahtjeva. S druge strane, nije jasno bi li ICANN mogao donijeti takvu odluku čak i kad bi mnogi to htjeli.

Osim toga, dodaju stručnjaci, odvajanje Rusije od ostatka digitalnog svijeta dalo bi Kremlju upravo ono što želi, a to je građanstvo koje ne može pristupiti vanjskim informacijama. S te strane gledano, nije isključeno da bi se Vladimir Putin odlučio i na tako radikalan potez jer je nakon njegove invazije Ukrajine sve moguće i sve otvoreno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.