Studija pokazala da je Hrvatska vrlo tolerantna spram izbjeglica i homoseksualaca

Foto: Epa/FFZG/ESS

PREMA podacima nadnacionalnog istraživanja koje analizira stavove i promjene u europskoj društvenoj i političkoj klimi, Europskog društvenog istraživanja (European Social Survey – ESS), Hrvatska spada među tolerantnije zemlje u Europi kada se gleda stav prema izbjeglicama, imigrantima i osobama homoseksualne orijentacije.

"Na pitanje do koje bi mjere trebalo dopustiti ljudima iz siromašnijih zemalja izvan Europe da se dosele i žive u Hrvatskoj, više od petine stanovnika u Hrvatskoj (22,5%) smatra da treba dopustiti mnogima da se dosele i da žive ovdje. Veći udio pozitivnih odgovora o doseljenicima od Hrvatske imaju samo Švedska (29,6%), Španjolska (28,7%) i Norveška (26,2%), dok najnegativnije stavove o doseljavanju ljudi iz siromašnijih zemalja izvan Europe ima Mađarska u kojoj preko polovice stanovništva ne bi nikom dozvolilo doseljavanje u Mađarsku (57,2%), zatim Češka (42,2%) te Bugarska (39,8%)", stoji u priopćenju Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG).

"Također, jedna od istaknutijih tema u hrvatskom medijskom prostoru u posljednjih nekoliko godina su prava istospolnih parova na posvajanje djece. Prema podacima ESS-a, otprilike petina stanovnika Hrvatske (21%) slaže se s tvrdnjom da bi homoseksualni i lezbijski parovi trebali imati jednaka prava na posvajanje djece kao i heteroseksualni parovi, pri čemu su slični rezultati zabilježeni u Češkoj, Italiji, Estoniji, Latviji i Mađarskoj. Najveće slaganje s navedenom tvrdnjom zabilježeno je u Nizozemskoj, Španjolskoj, Švedskoj i Norveškoj, dok je najveće neslaganje zabilježeno u Litvi, Srbiji i Poljskoj", dodaje se.

Hrvati se osjećaju sigurno, ali ne vjeruju u pošten način dolaska do posla

Kada je u pitanju osjećaj sigurnosti stanovnika u različitim europskim državama, podaci ESS-a pokazuju da se stanovnici RH osjećaju sigurnije od stanovnika većine drugih europskih zemalja. Otprilike 90% Hrvata kazalo je kako se osjeća sigurno hodajući po susjedstvu za vrijeme mraka. Najsigurnije se osjećaju stanovnici Nizozemske, Slovenije i Finske, dok se najnesigurnije osjećaju stanovnici Bugarske.

S druge strane, istraživanje ukazuje na nepovjerenje naših građana u državne institucije te na problematičnu situaciju na tržištu rada.

"Jedno od pitanja unutar rotirajućeg modula o pravdi i poštenju u Europi ticalo se jednakosti u pristupu zapošljavanju - ima li svatko u zemlji poštenu priliku za pronalazak posla koji traži. Hrvatska se, očekivano, prema ovom pokazatelju smjestila na samo začelje poretka europskih zemalja zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom, Italijom i Slovenijom. Shodno tome, samo 14% stanovnika RH smatra da svatko u Hrvatskoj ima poštenu priliku pronaći posao koji traži (odgovori od 7 do 10 na skali procjene od 0 do 10), dok se s istom tvrdnjom ne slaže njih 50% (odgovori od 0 do 3 na jednakoj skali procjene). Najpozitivnije odgovore dali su stanovnici Češke, zatim Norveške, Švicarske i Finske", stoji u priopćenju FFZG-a. 

Istraživanje je provedeno u Hrvatskoj od rujna 2019. do siječnja 2020. godine na reprezentativnom uzorku od 1810 stanovnika starijih od 15 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.