Sud srušio Tomaševićevu odluku o najmu gradskih stanova i visini najamnine

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruga Ostajemo pozdravila je danas odluku Visokog upravnog suda RH kojom se ukidaju Odluka o najmu stanova Grada Zagreba kao i Zaključak o visini najamnine za stanove, kojima upravlja Grad Zagreb, doneseni u listopadu prošle godine.

Udruga Ostajemo je zajedno s još 219 osoba krajem veljače ove godine tome Visokom upravnom sudu podnijela prijedlog za pokretanje ocjene zakonitosti gradske Odluke i Zaključka iz rujna odnosno listopada prošle godine, a na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare istaknuli su da su tom odlukom ukinuti opći akti gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, kojima se grubo povrijeđena ugovorna te zakonska i ustavna prava najmoprimaca - korisnika gradskih stanova.

Odvjetnik Luka Mlinarić iz pravnog tima Udruge rekao je kako je odlukom i zaključkom "ukinut model javnog najma kakav je bio prije" jer je Grad, objasnio je, uzeo dohodovni cenzus kao glavni kriterij za davanje stanova u najam i pritom zanemario socijalni i demografski aspekt javnog najma kao instituta.

"Građani su već pogođeni"

Njima je, ističe, javni najam pretvoren u "jedan vid tržišnog najma" jer je Grad "svoje stanove pretvorio u stanove za tržišni najam", i to tako da je ili znatno postrožio uvjete za dobivanje stana u najam ili znatno povisio najamninu koja je u određenim situacijama, čak prelazila i tržišnu najamninu.

"A to nema veze ni s pravom, niti sa stečenim pravima ranijih najmoprimaca koji su svoje ugovorne obveze uredno ispunjavali. Niti ima veze sa zdravom pameću, posebno uzevši u obzir da je riječ o stanovima koji su vrlo derutni i u lošem stanju, pa su sami najmoprimci dizali kredite da bi ih opremili i uredili, iako je to bila dužnost Grada Zagreba kao dobrog gospodara", naglasio je odvjetnik Udruge Ostajemo.

Predsjednica Udruge Stefani Dominiković pozdravila je Odluku Visokog upravnog suda, ocijenivši da je "pravedna i ispravna". "Voljeli bismo da je donesena i ranije, i to zbog građana koji su, nažalost, već pogođeni jer su prilikom prelaženja dohodovnog cenzusa i  produljivanja ugovora o najmu bili primorani napustiti svoje domove", dodala je.

"Za svu nastalu štetu odgovoran je Tomašević i njegova vlast"

Vjeruje da će Grad poštivati odluku Suda i "u konačnici u budućnosti prestati udarati na prava i interese postojećih najmoprimaca". Odvjetnik Karlo Novosel istaknuo je da su odlukom i zaključkom, a koje je ukinuo Sud, posebno bili pogođeni invalidi.

Kao najmoprimci preuredili su stanove i prilagodili ih svojim potrebama, a onda je, slikovito je opisao, "jednog dana došao gradonačelnik i rekao da to više tako neće ići". Takav "nazadan, neinkluzivan pristup", ustvrdio je Novosel, rezultirao je nizom pokrenutih postupaka, troškovima, štetom koja je nastala ljudima, "a što će, nažalost, snositi građani".

Iz Udruge zaključno naglašavaju da je "svako postupanje Grada Zagreba po pobijanoj Odluci i Zaključku, poduzeto u posljednjih godinu dana otkad su iste donesene, protuzakonito, te, zapravo, nema pravnu snagu; a za svu nastalu štetu odgovoran je gradonačelnik Tomašević i njegova gradska vlast".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.