Suprug doveo 50 muškaraca da je siluju, sad je svjedočila: "Kako si me mogao izdati?"

U FRANCUSKOJ traje suđenje 71-godišnjem Dominiqueu Pelicotu koji je optužen da je angažirao strance da siluju njegovu suprugu između 2011. i 2020. godine, dok je bila pod jakim sedativima. Suđenjem je obuhvaćeno i pedeset muškaraca, u dobi od 26 do 74 godine, zbog umiješanosti u slučaj koji je zgrozio Francusku.

Danas se prvi put pred sudom pojavila i sada 72-godišnja supruga Gisèle Pelicot.

"Nemojte se sramiti"

Gisèle je pred sudom u Avignonu izjavila kako želi da žene koje su preživjele silovanje shvate da sram nije na njima, već na onima koji počine taj zločin.

"Želim da sve žene koje su bile silovane kažu: 'Gisele Pelicot je to učinila, mogu i ja.' Ne želim da se više srame", rekla je, referirajući se na svoju molbu za javnim suđenjem i prikazivanjem snimki silovanja.

Gisèle je svjedočila na zahtjev svog pravnog tima kako bi dobila priliku odgovoriti na dokaze i svjedočanstva iznesena tijekom suđenja.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana na suđenju su svjedočile supruge, majke i sestre optuženih, nazivajući ih izuzetnim muškarcima, rekla je Gisèle.

"Isti takav čovjek bio je i kod mene kod kuće", dodala je. "Ali silovatelj nije samo netko koga sretnete u mračnom parkiralištu kasno navečer. On može biti dio obitelji, među prijateljima", dodala je.

Potpuno je slomljena

Izjavila je kako je potpuno slomljena i da će morati ponovo izgraditi sebe. "Ne znam hoće li cijeli moj život biti dovoljan da to razumijem", rekla je.

Obraćajući se svom bivšem suprugu s "gospodine Pelicot", Gisèle je rekla: "Voljela bih da ga mogu još uvijek zvati Dominique. Zajedno smo živjeli 50 godina, bila sam sretna i ispunjena žena. Bio si brižan, pažljiv suprug i nikad nisam sumnjala u tebe. Dijelili smo smijeh i suze", dodala je dok joj se glas prekidao.

Gisèle je rekla kako je nekoć mislila da treba biti zahvalna što ga je imala uz sebe dok se suočavala sa zdravstvenim problemima, za koje je kasnije saznala da su bili uzrokovani lijekovima koje joj je on davao.

"Pokušavam razumjeti kako je taj čovjek, koji je za mene bio savršen, mogao učiniti ovakvo nešto. Kako me mogao izdati na ovaj način? Kako si mogao pustiti strance u moju spavaću sobu? Evo što mu želim reći: cijeli život sam te pokušavala podići, usmjeriti prema svjetlu i dobru. Ti si taj koji je odlučio zaroniti u najmračnije strane ljudske prirode. Ti si taj koji je napravio taj izbor."

Tužitelji: Morali su znati da je žena bez svijesti

Većina silovanja bila je snimljena, a mnogi muškarci koji su je silovali ne priznaju krivnju tvrdeći da ne mogu biti krivi jer nisu znali da je bila bez svijesti te stoga nisu znali da je siluju.

Tužitelji tvrde da je svih 50 muškaraca koji su prihvatili online pozive Pelicota da posjete obiteljsku kuću u selu Mazan, blizu Avignona, moralo znati da je njegova žena bez svijesti. Stoga su morali shvatiti da ona nije bila suglasna partnerica u nekakvoj seksualnoj igri u kojoj se samo pretvarala da spava. Stoga su je sigurno namjeravali silovati, glasi argument tužitelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.