Švicarska vojska godinama ispuštala streljivo u jezera. Sad imaju problem zbog toga

Ilustracija: EPA

Turisti koji uživaju u pogledu na jezera Lucerne, Thun ili Neuchatel mogli bi se iznenaditi kad saznaju što se nalazi ispod njihove površine, piše BBC. Godinama je švicarska vojska koristila jezera kao odlagališta starog streljiva, vjerujući da ga se tamo može sigurno odložiti.

Procjenjuje se da samo u jezeru Lucerne ima oko 3300 tona streljiva, a u vodama Neuchatela 4500 tona. Streljivo su ispuštale švicarske zračne snage tijekom vježbi bombardiranja sve do 2021. godine. Dio municije je na dubinama od 150 do 220 metara, ali u jezeru Neuchatel municija je prisutna samo šest ili sedam metara ispod površine.

Švicarsko ministarstvo obrane sada nudi 50.000 franaka (52.300 eura) nagrade za najbolje ideje kako ukloniti streljivo. Tri najbolje ideje za sigurno i ekološko rješenje podijelit će nagradu, ali očekuje se da će sama operacija biti jako skupa. 

Umirovljeni geolog: Postoje dva rizika

Umirovljeni švicarski geolog Marcos Buser, koji je savjetovao vladu o ovoj temi, prije deset godina napisao je istraživački rad te upozorio na opasnosti ovakvog odlaganja streljiva. Objasnio je da streljivo predstavlja dva rizika. 

Prvo, unatoč činjenici da je pod vodom još uvijek postoji opasnost od eksplozije jer u mnogim slučajevima "vojska nije izvadila osigurače prije bacanja streljiva". Zatim, tu je kontaminacija vode i tla jer postoji realna šansa da bi vrlo otrovni TNT mogao zagaditi jezersku vodu. 

Švicarska vlada priznaje da čimbenici uključujući lošu vidljivost, magnetsko željezo i pojedinačnu težinu streljiva "predstavljaju velike izazove za ekološki prihvatljivo prikupljanje streljiva". Procjena mogućih tehnika vađenja 2005. godine pokazala je da sva predložena rješenja za vađenje streljiva predstavljaju ozbiljan rizik za osjetljive ekosustave jezera.

Problem predstavljala i hladnoratovska strategija

Nije prvi put da se švicarska vojska ponaša nemarno prema streljivu. Alpsko selo Mitholz pretrpjelo je veliku eksploziju 1947. godine, kada je eksplodiralo 3000 tona streljiva koje je vojska uskladištila u planini iznad sela. Poginulo je devet osoba, a selo je uništeno. Eksplozija se čula čak 160 kilometara dalje u Zürichu.

Prije tri godine vojska je otkrila da 3500 tona neeksplodiranog streljiva koje je ostalo zakopano u planini ipak predstavlja rizik te da će biti uklonjeno. Za stanovnike Mitholza to je značilo napuštanje domova zbog operacije čišćenja. 

Bilo je skandala i zbog hladnoratovske obrambene strategije neutralne Švicarske, koja je minirala svoje mostove i tunele kao obranu protiv invazije. Neki su mostovi morali biti brzo razminirani jer su moderna i teška teretna vozila mogla izazvati eksploziju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.