Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Borba protiv svinjske gripe trajat će do 2011. godine

BORBA protiv virusa H1N1, uzročnika pandemijske gripe poznate kao "svinjska gripa" potrajat će sve do 2011. godine, upozoravaju čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i dodaju kako medicina i dalje treba biti oprezna jer virus još uvijek može mutirati u opasnije oblike, prenosi Reuters.

Glavna direktorica WHO-a Margaret Chan je na posljednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare podsjetila kako zemlje članice te organizacije nastavljaju provoditi sve mjere za suzbijanje pandemijske gripe, te je dodala kako bi bilo "preuranjeno i neozbiljno" izjaviti da je pandemijska gripa završena. "Daleko je mudrije i primjerenije pratiti razvoj virusa još najmanje šest mjeseci do godinu dana" podsjetila je Chan.

Ona je dodala kako je drugi žestoki val pandemijske gripe već prošao kroz SAD, Veliki Britaniju, Kanadu i još neke zemlje u svijetu, no da se novi nalet virusa tek očekuje u zemljama poput Indije, Egipta i drugih.

Pandemijska gripa uzrokovana virusom H1N1 do sada je, od travnja ove godine kada je prvi put otkrivena, zabilježena je u 200 zemalja svijeta, zarazila je milijune osoba koji su je preboljeli bez ozbiljnijih posljedica, no odnijela je i gotovo 12.000 života.

Margaret Chan tvrdi kako će trebati približno dvije godine da se potvrdi točan broj umrlih. Ona također upozorava i kako članice WHO-a moraju nastaviti s provođenjem potrebnih mjera predostrožnosti kako se svijetom ne bi ponovno raširila jednako tako opasna ptičja gripa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.