Tajni dokumenti razotkrili golemi problem Kijeva? "Imaju još 20 dana, prijeti kolaps"

Foto: Profimedia

UKRAJINSKA protuzračna obrana mogla bi ostati bez projektila i streljiva u roku od nekoliko tjedana, sugeriraju Pentagonovi dokumenti koji su ovih dana procurili u javnost, a datiraju iz veljače. Jedan od dokumenata, datiran 23. veljače i označen kao "tajno", detaljno opisuje kako će ukrajinski sustavi protuzračne obrane S-300 iz sovjetske ere biti iscrpljeni do 2. svibnja, ako se nastavi trenutna stopa upotrebe. To bi moglo promijeniti tijek rata, piše New York Times.

Ukrajinski protuzračni obrambeni sustavi Buk, kao i sustavi S-300, mogli bi se naći u ozbiljnim problemima do sredine travnja, izvijestio je The New York Times, a protuzračna obrana koja štiti trupe na prvoj liniji mogla bi biti "potpuno potrošena" do 23. svibnja. To bi značilo da će ruski borbeni avioni i bombarderi dobiti otvoren put za napad na ukrajinske snage, što bi mogao biti ogroman izazov za Kijev i dovesti do kolapsa, izvijestio je Times pozivajući se na visoke vojne dužnosnike.

Pukovnik Yuri Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, nije komentirao informacije u dokumentima, ali je rekao Wall Street Journalu da se Ukrajina suočava s ozbiljnim izazovima u pronalaženju sovjetskog streljiva za svoje ključne sustave S-300 i Buk.

"Ako izgubimo bitku za nebo, posljedice za Ukrajinu bit će vrlo ozbiljne", rekao je. "Ovo nije vrijeme za odugovlačenje", rekao je, pozivajući zapadne saveznike da ubrzaju pomoć. 

Traje istraga o curenju

Nakon otkrivanja curenja dokumenata, Reuters je pregledao više od 50 dokumenata s oznakom "tajno" i "strogo povjerljivo" koji su se prošlog mjeseca prvi put pojavili na web stranicama društvenih medija, počevši od Discorda i 4Chana. Iako su neki od dokumenata objavljeni prije nekoliko tjedana, o njihovom postojanju prvi je u petak izvijestio The New York Times.

Reuters nije neovisno potvrdio autentičnost dokumenata. Čini se da su neke procjene gubitaka na bojnom polju iz Ukrajine izmijenjene kako bi se ruski gubici sveli na minimum. Nije jasno zašto je barem jedan označen kao neklasificiran, a uključuje strogo povjerljive podatke. Neki dokumenti imaju oznaku "NOFORN", što znači da se ne mogu dati stranim državljanima.

Dva američka dužnosnika izjavila su Reutersu da nisu isključili mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se istražitelji doveli u zabludu o njihovom podrijetlu ili da bi se širile lažne informacije koje bi mogle naškoditi američkim sigurnosnim interesima.

Dokumenti bi mogli jako koristiti Rusima

Takve pomno čuvane informacije mogle bi biti od velike koristi ruskim snagama, a Ukrajina je rekla da su se njezin predsjednik i najviši sigurnosni dužnosnici sastali u petak kako bi razgovarali o načinima sprječavanja curenja. Curenje je imalo posljedice i izvan Ukrajine.

Drugi dokument, pod oznakom "strogo povjerljivo" od 1. ožujka, kaže da je obavještajna agencija Mossad poticala prosvjede protiv planova izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pooštri kontrolu nad vrhovnim sudom. Netanyahuov ured je reagirao: "Mossad i njegovo više osoblje uopće se nisu bavili pitanjem demonstracija i posvećeni su vrijednosti služenja državi koja je vodila Mossad od njegova osnutka."

U ponedjeljak je glavna oporbena stranka Južne Koreje pozvala vladu da provjeri dokumente Pentagona, koji uključuju tvrdnje da su SAD pokušale prisluškivati više dužnosnike u Seulu u vezi s prodajom oružja. Čelnik Demokratske stranke, Park Hong-keun, iznio je zahtjev nakon izvješća da su operativci CIA-e pratili internu raspravu o zabrinutosti da bi topničke granate koje je Južna Koreja planirala prodati SAD-u mogle naposljetku završiti u Ukrajini.

Južna Koreja podržala je međunarodne sankcije protiv Rusije i pružila pomoć Kijevu, ali je prestala slati oružje. Unatoč tome što je veliki izvoznik oružja, Seul ima dugogodišnju politiku neprodaje oružja zaraćenim zemljama – stav koji je doveo do optužbi da Jug želi izbjeći antagoniziranje Rusije, čiju potporu treba da pritisne Sjevernu Koreju da napusti razvoj svog nuklearnog oruža.

Zabrinutost saveznika

Osvrćući se na članak u New York Timesu, Park je rekao: "Ako je izvješće istinito, to bi bila akcija koja nikada ne bi mogla biti prihvatljiva između saveznika već 70 godina te kršenje suvereniteta i diplomatska lažna igra koja direktno razbija bilateralno povjerenje."

Oko 28.500 američkih vojnika nalazi se u Južnoj Koreji kao sredstvo odvraćanja od nuklearno naoružane Sjeverne Koreje, dok snage iz SAD-a i Juga redovito izvode zajedničke vojne vježbe.

Park je zatražio od južnokorejske nacionalne skupštine da sazove sastanke svojih odbora za vanjske poslove, obavještajne poslove i obranu kako bi razmotrili tvrdnje iz dokumenata, dodajući da bi Washington trebao uputiti "pristojnu ispriku" ako se utvrdi da su točne, rekao je Yonhap.

Dva američka dužnosnika, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekla su da vojska i obavještajne agencije prate svoje procese kako bi utvrdili koliko se neki od obavještajnih podataka interno dijele. Jedan od dužnosnika rekao je da istražitelji razmatraju četiri ili pet teorija o tome kako su dokumenti procurili, od nezadovoljnog zaposlenika do prijetnje iznutra koja je aktivno htjela potkopati interese američke nacionalne sigurnosti.

SAD istražuje izvor curenja povjerljivih dokumenata

Curenje povjerljivih dokumenata uzbunilo je američke službe koje nastoje otkriti izvor za kojega pojedini stručnjaci za sigurnost sumnjaju da bi mogao biti netko iz SAD-a. Službenici su rekli da širina tema koje sadrže dokumenti - od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku upućuje na Amerikanca prije nego saveznika.

"Sada je fokus na tome da je ovo američko curenje jer su brojni dokumenti bili samo u posjedu SAD-a", rekao je Reutersu bivši visoki dužnosnik Pentagona Michael Mulroy.

Američki dužnosnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700 tisuća dokumenata.

Dokumenti su krivotvoreni?

Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu u nedjelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a.

Reuters navodi da nije potvrdio autentičnost dokumenata, no čini se da su neki podaci o procjeni žrtava na ratištu u Ukrajini promijenjeni kako bi se minimalizirao broj ruskih žrtava.

Američke obavještajne agencije i vojska ispituju koliko se često interno razmjenjuju osjetljivi dokumenti te razmatraju moguće motive curenja koje bi imao američki dužnosnik ili skupina.

Istraga je usmjerena na nekoliko teorija - od nezadovoljnog zaposlenika do unutarnje prijetnje koja želi potkopati američke nacionalne interese. Iako su povjerljivi dokumenti objavljeni prije nekoliko tjedana, o tome je prvi put izvijestio u petak The New York Times.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.