TRAGEDIJA NA RABU Ratni veteran ubio psihijatra pa se nakon opsade raznio bombom

Screenshot HRT

U BARBATU na otoku Rabu od jutra je trajalo opsadno stanje zbog kojeg susjedi u obližnjim kućama i njihovi gosti, mahom stranci, nisu smjeli van na ulicu.

Naoružani Srđan Smojver, inače 48-godišnji ratni veteran, je hicima iz jurišne puške tipa Kalašnjikov ujutro ubio psihijatra Sinišu Rakića, a njegova žena skočila je kroz prozor dok je pokušavala pobjeći.


Opsada je trajala više od pola dana


Hitna navodno jedno vrijeme nije mogla doći do nje jer je "napadač pucao po svima". Smojver se zabarikadirao u kuću i nije htio izaći. Policija je opkolila kuću, a Smojver je prijetio da će se raznijeti bombom.

Nakon opsade koja je trajala više od pola dana Smojver je svoju prijetnju proveo u djelo.

Iako su ga policijski pregovarači pokušavali nagovoriti da odloži oružje i mirno se preda, on je to odbijao napraviti. Na kraju je aktivirao bombu i raznio se.

Tijek događaja iz minute u minutu:

20:40 Kako doznajemo, Smojvera od samoubojstva nisu pokušali odgovoriti samo policijski specijalci, nego i dva prijatelja, baš kao i njegova majka.

20:20
Supruga ubijenog liječnika, koja se od pomahnitalog Srđana Smojvera spasila skokom s prozora, teško je ozlijeđena pri padu na tlo, te je zbog teških ozljeda prevezena u riječku bolnicu. Izvan je životne opasnosti.

19:40
Specijalci su bacili suzavac, a Srđan Smojver raznio se bombom. Indexu je potvrđeno kako je Srđan Smojver aktivirao eksplozivnu napravu. Nitko od specijalaca nije ozlijeđen. Nakon što je odjeknula eksplozija, specijalci su ušli u stan i zatekli mrtvo tijelo ubojice. Kako su nam potvrdili susjedi, začula se glasna detonacija i popucala su stakla.


19:20
Još uvijek traje opsadno stanje. Zasad, kako saznajemo, nema pomaka u pregovorima.

17:50
Indexu je potvrđeno da je Srđan Smojver, koji i dalje prijeti da će se raznijeti, razvojačeni ratni veteran.

17:15
Index je u kontaktu sa susjedima (podaci poznati redakciji).

Rekli su nam kako su izolirani i u potpunom strahu. Pokušali su upitati policiju da ih pusti, međutim, policija im ne da da se pomaknu.

"Bili smo tu kad je gospođa izašla s balkona, bilo je užasno. Oni su mi susjedi. Imamo još jednog susjeda koji je bio s nama tu. Dok smo bili tu, gospođa se dovukla do nas, dokotrljala. Bila je slomljena cijela, u šoku. Ne znam kako da vam to opišem. Počela je vikati: 'Ubili su ga, ubili su mi muža!'. ", rekla nam je susjeda koja je  svjedočila tom prizoru.

"Pozlillo mi je, otišla sam nazvati hitnu pomoć odmah", rekla nam je.

"Drugi susjed je pokušao doći iza kuće, tamo gdje se sve dogodilo. Međutim, dočekao ga je Srđan. Imao je oružje i rekao mu da se gubi. Susjed se morao vratiti, što će?", kaže nam svjedokinja.

Kaže kako se javila i Srđanova bivša supruga i javila kako je on imao oružje kod sebe. 

"Nitko od nas to nije znao", kaže nam.

Otkriva nam kako su tu bili i turisti, Nijemci i Slovenci.

"Panika je nastala. Turisti su bili tu, kad je nastala pucnjava, pobjegli su na dvorište. Pokušali smo im objasniti što se dogodilo. Trenutno su na brodu, na drugoj strani Raba, u kontaktu smo", govori nam potresena susjeda.

16:10
Tko je bio Siniša Rakić, psihijatar koji je danas ubijen na Rabu? Opširnije.

15:40
Policija je blokirala sve prilaze dijelu Barbata u kojem se dogodio ovaj strašan zločin.

15:20
RTL je dobio informaciju da je napadač ratni veteran Srđan Smojver. Između njega i ubijenog Rakića odnosi su već neko vrijeme zategnuti zbog neriješenih imovinskih pitanja vezanih uz kuću u kojoj je Smojver imao stan u prizemlju, a Rakić na prvom katu. Kada je Smojver stigao do Rakićeve kuće, na ulici mu je ispalio jedan metak u nogu, a potom i cijeli rafal.

15:00 Prema zasad još uvijek nepotvrđenim informacijama, ubijeni liječnik bio je psihijatar Siniša Rakić., a radio je na Odjelu za akutna i krizna stanja u Psihijatrijskoj klinici na Rabu.

14:30 Policija je objavila detalje napada.

"Danas oko 9,35 sati policija je zaprimila dojavu o galami i pucnjavi u mjestu Barbat na otoku Rabu.

Danas oko 9,35 sati policija je zaprimila dojavu o galami i pucnjavi u mjestu Barbat na otoku Rabu. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici zatekli su NN počinitelja u čijoj blizini na tlu je nepomično ležala NN muška osoba. Po dolasku policijskih službenika počinitelj (1969.) je opalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u njihovom smjeru te je mjesto događaja osigurano i pozvana je Specijalna jedinica policije iz Rijeke. Nakon dolaska pripadnika Specijalne policije tijelo žrtve (1966.) izvučeno je i preneseno do kola hitne pomoći gdje je utvrđena smrt. Supruga žrtve (1963.) koja je napustila mjesto događaja prije dolaska policije je pronađena i na sigurnom.

Počinitelj se trenutno nalazi u stanu u kojem je prema informacijama kojima raspolažemo sam. Pregovaranje je u tijeku", priopćila je policija o cijelom događaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.