Talijanski poljoprivrednici traže da država zabrani uvoz pšenice

Ilustracija: EPA

Talijanski poljoprivrednici i građani zahtijevaju od vlade da ograniči uvoz durum pšenice kako bi sačuvala domaću proizvodnju i osigurala opskrbu hranom.

Premijerka Giorgia Meloni obećala je poduprijeti domaću poljoprivredu i proizvode, ali više od 50.000 građana potpisalo je peticiju koju je pokrenulo udruženje poljoprivrednika Confederazione Italiana Agricoltori (CIA), optužujući vladu da još nije prešla s riječi na djela.

"Vrijeme je da se Food Sovereignity (prehrambeni suverenitet) transformira iz praznog slogana u konkretnu politiku", rekao je Gennaro Sicolo, zamjenik predsjednika udruženja.

Cijena pšenice pala, tjestenina poskupjela

U svibnju ministar industrije Adolfo Urso sazvao je krizni sastanak zbog cijena tjestenine koje su porasle više nego dvostruko više od prosjeka.

Tjestenina je tako poskupjela, iz različitih razloga, unatoč tome što je cijena tone pšenice pala, prema udruzi, na 330 eura, sa 600 eura u lipnju 2022., zbog jeftinije pšenice iz uvoza, objavili su poljoprivrednici.

"Zbog otkupnih cijena (pšenice) poljoprivrednici ne mogu pokriti troškove proizvodnje", rekao je predsjednik CIA-e Cristiano Fini.

Prema vodećoj talijanskoj udruzi poljoprivrednih poduzetnika Coldiretti, posebno je snažno porastao uvoz pšenice iz Ukrajine, koji je u siječnju i veljači bio više četverostruko veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Problem s jeftinom ukrajinskom pšenicom

Pšenica uvezena iz Ukrajine jeftinija je od talijanske pšenice zbog nižih troškova proizvodnje, tvrdi CIA, ističući da se Ukrajina ne mora pridržavati propisa EU o pesticidima, niti poštovati standarde kvalitete i sigurnosti hrane.

Talijanska industrija tjestenine oslanja se na uvoz pšenice jer domaća proizvodnja ne pokriva potražnju, napominje Reuters.

"Bojimo se da će nekontrolirano povećanje uvoza dovesti do progresivnog smanjenja proizvodnje talijanske pšenice, zatvaranja stotina gospodarstava koja uzgajaju pšenicu i gubitka tisuća radnih mjesta", rekao je Sicolo iz CIA-e.

U opasnost je po njegovim riječima doveden ne samo opskrbni lanac, "već čak i njihovo zdravlje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.