Temperature danas do 35°C. Još će rasti, počinje novi toplinski val

Foto: Pixsell

Danas će u cijeloj zemlji prevladavati sunčano i vruće. U unutrašnjosti ponegdje umjerena naoblaka, a poslijepodne mala mogućnost za lokalni pljusak, uglavnom samo u Gorskome kotaru i na sjeveru zemlje. 

Vjetar većinom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu ujutro slaba i umjerena bura, podno Velebita i jaka, od sredine dana sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 30 i 35°C.

Od danas je za dijelove zemlje na snazi upozorenje za toplinski val. Narančasto upozorenje na snazi je za riječku, splitsku I dubrovačku regiju, dok je žuto na snazi za kninsku. Toplinski val će se, prema najavama meteorologa, nastaviti do sredine idućeg tjedna. Vrhunac se očekuje početkom tjedna.

Što nas čeka danas?

Danas u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano i vruće, uz najvišu temperaturu zraka oko 31°C te ujutro najnižu malo ispod 20°C, ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj tijekom dana mirnije i sunčanije, već od samo mjestimice maglovitog jutra uz 1 do 2°C višu temperaturu zraka od prosječne za doba godine. Mala je vjerojatnost ponekog popodnevnog pljuska uglavnom u Međimurju i Zagorju.

Sasvim stabilno još ni u petak nije u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre, pa ni u Lici, ali je na sunčanijem sjevernom Jadranu, gdje će u noći i ujutro puhati često umjerena, samo lokalno i jaka bura, na udare i olujna. Temperatura zraka ujutro najniža 15 do 19°C, gdjegod uz mogućnost kratkotrajne magle, a uz more 22 do 26°C. Popodne najviša oko 33°C, u gorju 26 do 30°C.

Umjerena opasnost od toplinskog vala postojat će u sunčanoj unutrašnjosti Dalmacije, a čak velika na vedrom srednjem Jadranu - i to zbog kombinacije vrlo tople noći i vrućeg dana, koji će nakon jutarnje bure, uglavnom umjerene, nekima ublažavati podjednaki maestral.

Uz buru pa maestral i na jugu Hrvatske će more biti malo do umjereno valovito, temperature od 25 do 28°C. Temperatura zraka ujutro pak malo niža, a poslijepodne oko 34°C, u Metkoviću vjerojatno čak i za 10°C viša nego u četvrtak u 14 sati.

Vakula: U Dalmaciji od vikenda blizu 40°C

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula kaže da su prognoze i dalje postojane pa ćemo, nakon lokalnih nestabilnosti i manje vrućih dana, do Velike Gospe imati novi val vrućine, pa i sparine. Štoviše, u unutrašnjosti Dalmacije od vikenda čak i blizu 40°C.

I dok će mnoge u kontinentalnoj Hrvatskoj barem djelomično "spašavati" noći, na Jadranu će one i dalje biti tople, od subote većinom i vrlo tople, uz najnižu temperaturu zraka 25°C i višu te uz uglavnom burin ili buru, samo u petak na sjevernom dijelu lokalno jaku, na udare i olujnu.

Tijekom pretežno vedrih i vrućih dana s velikom, pa i vrlo velikom opasnosti od toplinskog vala, koji može djelovati na zdravlje, na Jadranu bi mogao pomagati maestral, uz koji će more biti većinom malo valovito, temperature nekima nalik na toplice.

Valja se, naglašava Vakula, prilagoditi jer ćemo i početkom druge polovice kolovoza imati iznadprosječnu toplinu, osobito u južnijim krajevima i vrućinu, barem prema trenutačnim, vrlo vjerojatnim dugoročnijim prognozama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.