koronavirus

Teoretičari zavjera imaju "lijek" za koronavirus: Izbjeljivač

Foto/Screenshot: EPA/ABC News

SLUŽBENI broj zaraženih od ubojitog koronavirusa narastao je na više od 7900, a broj umrlih na 170 - mahom u kineskom gradu Wuhanu, u kojem je epidemija i izbila. 

Iako je smrtnost od novog koronavirusa, prema dosadašnjim saznanjima, manja od SARS-a, od kojeg je 2003. umrlo gotovo 800 ljudi, broj zaraženih već je sada veći - a epidemija još nije dosegla svoj vrhunac. Budući da za ovaj virus nema ni lijeka ni cjepiva, Rusija i Kina zajedno rade na potonjem.

>> Šire se teorije zavjere i lažne vijesti o koronavirusu, ovo su neke od njih

Jedino što se brže širi od samog virusa su teorije zavjera i dezinformacije o istom: od toga da je epidemija namjerno izazvana da bi se prodavalo cjepivo do toga da je riječ o kineskom biološkom oružju koje je, valjda greškom, procurilo iz laboratorija.

Izbjeljivač zvan "čudesna mineralna otopina"

No vjerojatno najluđa i najopasnija dezinformacija je ona o navodnom lijeku za koronavirus. To je, prema nekim američkim teoretičarima zavjera i zagovornicima "alternativne medicine" - izbjeljivač.

Samo što ga oni ne zovu izbjeljivač, već su smislili marketinški pogodnije ime: "Čudesna mineralna otopina", odnosno "Miracle Mineral Solution" (MMS) na engleskom. 

Riječ je o supstanci koja se pri miješanju s citrusnom kiselinom kao što je sok od limete pretvara u klorov dioksid, izbjeljivač.

"Alternativci" i pseudomedicinski šarlatani već godinama promiču MMS kao čudesni lijek i cjepivo za sve, od raka i AIDS-a do autizma.

Može izazvati proljev, povraćanje i otkazivanje jetre

Nimalo iznenađujuće, američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) više je puta izdala upozorenje bolesnicima da ne uzimaju MMS, koji se pri otapanju pretvara u "opasni izbjeljivač" koji "uzrokuje ozbiljne i potencijalno po život opasne nuspojave" poput "teškog povraćanja i proljeva", dehidracije i "akutnog otkazivanja jetre". 

No to nije zaustavilo desničarske teoretičare zavjera, poznatije kao Qanonovci, u promicanju ovog otrova kao lijeka za ubojiti koronavirus. 

"Otići ću kući i MMS-at ću cijelu državu. MMS-at ću sve do jaja", rekao je istaknuti zagovornik Qanona Jordan Sather u videu na YouTubeu koji je u međuvremenu izbrisan.

Obožavatelji Trumpa, misle da se bori protiv tajne pedofilske elite

Qanonovci su inače vatreni obožavatelji američkog predsjednika Donalda Trumpa, uvjereni da on vodi mističnu borbu s tajnim krugom pedofila, kanibala i sotonista skrivenih u vrhu američkog i svjetskog društva.

Ovu sumanutu teoriju pokrenuo je nepoznat netko tko se na društvenim mrežama predstavio kao američki tajni agent s najvišom razinom pristupa tajnim informacijama - "Q". Radi se ustvari o nastavku nešto poznatije teorije zavjere, takozvanog Pizzagatea

Iako su i dalje marginalna skupina, Qanonovci su se u posljednje vrijeme počeli sve češće pojavljivati na Trumpovim političkim skupovima, noseći transparente i rekvizite sa slovom Q, a Trump je više puta i na Twitteru podijelio objave Qanonovaca.

Drugi zagovornik Qanona, tviteraš s profilom nazvanim "Chief Police", pozvao je svoje pratitelje da se "zaštite s 20-20-20 sprejem", što je drugo ime za MMS. 

"Nadbiskup" prodaje bočice otrova za 45 dolara

Sather je, osim što promiče i prodaje otrov kao lijek, ponudio i svoje objašnjenje nastanka koronavirusa: stvorile su ga navedene okultne elite, među kojima su navodno BIll i Melinda Gates, kako bi smanjile broj ljudi na planetu. 

Kao dokaz je ponudio patent iz 2015. za oslabljenu verziju koronavirusa koji je prijavio Pirbright Institut u Surreyu u Engleskoj - institut kojeg je Zaklada Billa i Melinde Gates donirala.

“A koliko je sredstava njihova zaklada dala programima cijepljenja tijekom godina? Je li puštanje ove bolesti planirano? Jesu li mediji iskorišteni da šire strah?” pisao je Sather na Twitteru.

Međutim, u tom patentu nije se radilo o novom koronavirusu, već o virusu bronhitisa. 

Najpoznatiji zagovornik MMS-a ipak je Jim Humble koji je čak osnovao crkvu posvećenu ovom lažnom lijeku, nazvanu "Crkva zdravlja i iscjeljivanja Postanak 2", a sebe prozvao nadbiskupom. Crkva je smještena u Meksiku, a Humble tvrdi da je našao MMS na ekspediciji po Južnoj Americi. Humble prodaje ovo otrovno sredstvo za 45 dolara po bočici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.