Objavljene karte. Rusi napreduju na sedam fronti. Glavna Putinova operacija tek kreće

Foto: ISW, Meduza

Rusija je u ofenzivi cijelu godinu, no protekli tjedan bio je jedan od najtežih - ako ne i najteži - za Oružane snage Ukrajine, piše u velikoj analizi neovisni ruski portal Meduza.

Ruske trupe ostvarile su značajne pomake na nekoliko frontova. Južno od Kupjanska napredovali su do rijeke Oskil, razdvajajući ukrajinske snage u tom području. Također su prešli kanal Siverski Donjeck-Donbas, dosegnuvši južne rubove grada Časiv Jar, što bi moglo otvoriti put za brzu ofenzivu na grad.

U drugoj operaciji ruske snage probile su ukrajinske obrane blizu Torecka, napredujući do zapadnih rubova grada. Također su prisilile ukrajinske snage da napuste široko "džepno" područje između Selidove i Donjecka - položaj s kojeg su ukrajinske trupe granatirale Donjeck i autocestu Donjeck-Pokrovsk. 

Ruska vojska gotovo je okružila ključni grad Selidove i napreduje prema Kurahovu, drugom logističkom čvorištu u južnom Donbasu. U međuvremenu, ukrajinska vojska ne uspijeva zaustaviti ruske napade na nekoliko frontova u Kursku, što je prisililo ukrajinske trupe na povlačenje prema Sudži.

Kursk

Sredinom listopada ruske trupe probile su se do sela Novoivanovka i Zeleni Šljah, zapadno od Sudže, stavljajući ukrajinske snage u Korenevskom okrugu u rizik od okruženja. Ukrajinske trupe uspjele su se povući iz područja Korenevo i Olgovka prema Novoivanovki. Neke jedinice iz područja Ljubimovke, koje je sada pod ruskom kontrolom, bile su prisiljene povlačiti se pješice pod vatrom ruske artiljerije i dronova.

Kako bi zaustavila ruski napredak, ukrajinska vojska je pokrenula veliki protunapad koristeći bataljune iz 47. mehanizirane brigade. Ovi bataljuni, premješteni iz područja blizu Pokrovska, opremljeni su zapadnim oružjem, uključujući tenkove Abrams i borbena vozila pješaštva Bradley. Nekoliko mehaniziranih skupina s tom opremom napalo je Novoivanovku i Zeleni Šljah. Prema videozapisima iz otvorenih izvora, Zeleni Šljah ostao je pod ruskom kontrolom nakon bitke, iako je situacija u Novoivanovki nejasna.

U međuvremenu, ruske snage također napreduju prema Sudži s jugozapada, nastojeći odsjeći ukrajinske trupe od granice s ukrajinskom Sumskom regijom. Ostvarili su pomake blizu Ruske Konopelke, a rusko ministarstvo obrane tvrdi da je povratilo selo Plehovo, južno od Sudže, iako to nije neovisno potvrđeno.

Kupjansk

Nakon mjeseci postupnih pomaka ruske snage dosegnule su svoj prvi cilj - rijeku Oskil. Kroz nju prolazi ključna opskrbna ruta koja povezuje trupe u istočnom Kupjansku s onima u području Borove. Sada ruske snage mogu prijeći u sljedeću fazu - napasti Kupjansk iz tri smjera i potisnuti Ukrajince prema jugu duž rijeke prema Borovoj. Također postoji mogućnost da pokušaju prijeći rijeku Oskil. Trenutno ruske trupe proširuju svoj položaj u selima Kolisnjkivka i Kruhljakivka na obalama Oskila.

Časiv Jar

Ruske snage prešle su kanal Siverski Donjeck–Donbas blizu Časiv Jara prije nekoliko mjeseci, no njihov napredak u urbanim dijelovima grada bio je iznimno spor. Tijekom proteklih mjeseci uspjeli su zauzeti tek nekoliko ulica u istočnom dijelu uzdignutog grada.

Međutim, 20. listopada ruske trupe neočekivano su prešle kanal južno od Časiv Jara, dosegnuvši rubove grada. To sada dovodi glavne opskrbne rute za ukrajinske snage u Časiv Jaru - ceste prema Torecku i Kostjantinivki - u opasnost.

Toreck

Ruske snage dugo su bile zaglavljene u borbama s ukrajinskim rezervama u visokim zgradama Torecka. Međutim posljednjih dana njihov je napredak ubrzao te su se probili do zapadnih rubova grada iz naselja Nju-Jork i Nelipivka.

Nejasno je mogu li ukrajinske obrane u Torecku izdržati napade s juga i zapada. U rujnu je ukrajinska grupacija u Torecku pojačana s nekoliko brigada i bataljuna premještenih s drugih frontova. Ukrajinsko zapovjedništvo nema druge rezerve na raspolaganju.

Selidove i Kurahovo

Ruske snage napredovale su do linije između sela Hirnik i Kurahovskog akumulacijskog jezera, što znači da više nema ukrajinskih trupa istočno od tog područja.

Prije mjesec dana činilo se vjerojatnim da se ukrajinska vojska povukla iz "džepa" između Hirnika i zapadnih rubova Donjecka, a sada je to potvrđeno. Povlačenje ukrajinskih snaga znači da ruske trupe mogu sigurno koristiti cestu Donjeck–Pokrovsk sve do područja Selidova, što značajno poboljšava opskrbne linije za trupe koje napreduju prema Pokrovsku.

Ruske snage ne samo da napadaju Hirnik već i manevriraju kako bi zaobišle ukrajinske trupe koje brane grad i njegove sjeverne rubove. Cilj im nije samo zauzeti Hirnik već i napredovati do zapadnog ruba Kurahovskog akumulacijskog jezera.

Nakon zauzimanja sela Maksimiljanivka ruske snage dosegnule su istočnu obalu akumulacijskog jezera, pa čak i ušle u obližnje naselje koje se nalazi unutar granica Kurahova. Kurahovo je glavno logističko čvorište za ukrajinske snage u južnom Donbasu, a njegov gubitak mogao bi dovesti do obrambene krize na velikom području od Velike Novosilke do Selidova.

Ruske snage gotovo su opkolile Selidove, južno od Pokrovska, i započele su napad na grad. Do večeri 23. listopada borbe su već stigle do središta grada. Ako zauzmu Selidove, ruske trupe bit će pozicionirane za pokretanje operacije okruživanja Pokrovska, ključnog grada u središnjem Donbasu, s juga. 

Ovaj bi manevar omogućio izbjegavanje izravnog napada s istoka, gdje se nalaze glavne utvrđene pozicije Oružanih snaga Ukrajine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.