Tko je bio Aleksej Navalni?

Foto: EPA

Danas je preminuo ruski oporbeni vođa Aleksej Navalni (47), koji je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru. Služio je kaznu u trajanju od 19 godina zatvora zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda. On je sve te optužbe odbacio kao izmišljene i politički motivirane. 

Navalni je 2011. i 2012. pokrenuo niz prosvjeda diljem Rusije kada je vodio kampanju protiv izborne prevare i korupcije u vladi. Zatim je 2013. osvojio 27% glasova na izborima za gradonačelnika Moskve. Godinama je bio trn u oku Kremlju jer je javno ukazivao na koruptivne radnje čelnih ljudi u Rusiji, piše The Guardian. 

Otrovali su ga, a on se ipak vratio u Rusiju

Primjerice, govorio je o palači koju je Putin izgradio na Crnom moru te o vilama i jahtama koje je koristio bivši predsjednik Dmitrij Medvedev. 2020. je pao u komu nakon sumnje da ga je ruska sigurnosna služba otrovala kemijskim nervnim otrovom (novičokom). Evakuiran je u Njemačku na liječenje, gdje se i oporavio. 

Unatoč daljnjoj opasnosti po život, Navalni se u siječnju 2021. odlučio vratiti u Rusiju, gdje je ubrzo uhićen zbog kršenja uvjetne kazne i osuđen na prvu od nekoliko zatvorskih kazni. Zadnji put je snimljen u siječnju tijekom videopoziva, kada se našalio na račun svog boravka u kaznenoj koloniji IK-3, nazvanoj "Polarni vuk".

Ozloglašeni zatvor

Kolonija "Polarni vuk" smještena je u Karpu, koji se nalazi oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Smatra se jednim od najstrožih zatvora u Rusiji i većina zatvorenika koji se tamo nalazi osuđena je za teška kaznena djela. Zatvor je smješten šezdesetak kilometara unutar granice Arktičkog kruga, a osnovan je šezdesetih godina u sklopu sustava gulaga. 

Navalni se početkom siječnja požalio na uvjete u "Polarnom vuku". "Nije još bilo hladnije od -32", napisao je u objavi punoj ironije. "Ništa te ne osvježi kao šetnja Jamalom u 6:30."  

"Ovdje bi se mrtav konj smrznuo u 15 minuta"

"Čak i na toj temperaturi možete šetati duže od pola sata samo ako si uspijete uzgojiti novi nos, uši i prste". Pritom je objavio fotografiju betoniranog, uskog dvorišta s rešetkama u kojem šeće. Spomenuo je scenu iz filma Povratnik iz 2015. u kojoj se Leonardo Di Caprio sklanja u leš konja.  

"Mislim da to ne bi ovdje funkcioniralo. Mrtav konj smrznuo bi se u 15 minuta", rekao je Navalni. "Ovdje nam treba slon, vrući slon, pečeni." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.