Tko je bio ubijeni vođa Hamasa?

Foto: EPA

Vođa Hamasa Ismail Hanija je danas ubijen u Iranu, objavile su palestinska militantna skupina Hamas i iranska elitna Revolucionarna garda u odvojenim izjavama. Islamistička frakcija navodi da oplakuje smrt Hanije, koji je ubijen u "izdajničkom cionističkom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu". 

Hanija je jučer prisustvovao ceremoniji prisege novog predsjednika Irana. "Rano jutros, pogođena je rezidencija Ismaila Hanije u Teheranu, što je rezultiralo mučeništvom njega i jednog od njegovih tjelohranitelja. Uzrok se ispituje i uskoro će biti objavljen", navela je iranska Revolucionarna garda. 

Zagovarao uključivanje Hamasa u politiku

Ismail Hanija je kao mladić bio student aktivist na Islamskom sveučilištu u gradu Gazi. Pridružio se Hamasu kada je osnovan 1987., nakon čega je uhićen i nakratko deportiran. Zagovarao je uključivanje Hamasa u politiku. Tako je 1994. rekao da bi formiranje političke stranke "omogućilo Hamasu da se nosi s novonastalim razvojem događaja". 

Vodstvo Hamasa je početno odbacilo tu ideju, a kasnije ju odobrilo. Hanija je kratko bio na funkciji palestinskog premijera - imenovan je 2006., ali je smijenjen godinu dana kasnije, nakon što je Hamas izbacio rivalsku stranku Fatah iz Pojasa Gaze. 

Izabran je za šefa političkog ureda Hamasa 2017., a ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država ga je 2018. proglasio teroristom. Posljednjih nekoliko godina je živo u Kataru. Unatoč retorici, mnogi su ga diplomati vidjeli kao umjerenog u usporedbi s tvrdokornijim članovima skupine u Gazi koju podržava Iran.

"Hamas nije odustao od oružane borbe"

Kada su 2012., novinari Reutersa upitali Haniju je li Hamas odustao od oružane borbe, on je odgovorio - naravno da nije. Dodao je da će se otpor nastaviti u svim oblicima; kao narodni, politički, diplomatski i vojni. 

Smrt političkog čelnika Hamasa Ismaila Hanije je "prva najznačajnija izraelska operacija od 7. listopada", rekao je CNN-ov analitičar za politiku i vanjsku politiku Barak Ravid. Iako Hanija nije vojno značajan, on je zadužen za međunarodne odnose skupine i ključni je sugovornik s egipatskim i katarskim posrednicima u dogovoru o taocima i prekidu vatre u Gazi, rekao je Ravid.

"Njegovo ubojstvo imat će značajan utjecaj na te pregovore", rekao je. Izraelska vlada vidi Haniju kao jednog od odgovornih za Hamasov napad 7. listopada, a izraelske su vlasti obećale da će uloviti odgovorne za napad od prije 10 mjeseci koji je sada uvukao Bliski istok u sukob. 

Sinovi ubijeni u zračnom napadu 

Trojica sinova Ismaila Hanije - Hazem, Amir i Mohamed - ubijeni su 10. travnja kada je u izraelskom zračnom napadu pogođen automobil u kojemu su se vozili, rekao je Hamas. Hanije je u napadu također izgubio četvero svojih unuka, tri djevojčice i dječaka.

Zanijekao je izraelske tvrdnje da su njegovi sinovi bili borci Hamasa, a na pitanje hoće li njihovo ubojstvo utjecati na pregovore o primirju rekao je da su "interesi palestinskog naroda ispred svega".

Dok je govorio izraelskoj vojsci da će se "utopiti u pijesku Gaze", on i njegov prethodnik na mjestu čelnika Hamasa Haled Mešal putovali su regijom radi pregovora o sporazumu o prekidu vatre uz posredovanje Katara koji bi uključivao razmjenu talaca za Palestince u izraelskim zatvorima i još pomoći za Gazu.

Imao je glavnu ulogu u izgradnji Hamasove borbene sposobnosti

Izrael cijelo vodstvo Hamasa smatra teroristima, a optužio je Haniju, Mešala i druge da nastavljaju "povlačiti konce terorističke organizacije Hamas". Ali nije jasno koliko je Hanije unaprijed znao o napadu 7. listopada. Plan, koji je sastavilo vojno vijeće Hamasa u Gazi, bio je tako dobro čuvana tajna da su se neki dužnosnici Hamasa činili šokirani njegovim vremenom i opsegom.

Ipak, Hanije, sunitski musliman, imao je glavnu ulogu u izgradnji Hamasove borbene sposobnosti, djelomično njegovanjem veza sa šijitskim muslimanskim Iranom, koji ne krije svoju podršku skupini. Tijekom desetljeća u kojem je Hanije bio glavni vođa Hamasa u Gazi, Izrael je optužio vodstvo njegova tima da pomaže u preusmjeravanju humanitarne pomoći vojnom krilu skupine. Hamas je to negirao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.