Tko je odobrio cijepljenje zaposlenicima Tuđmana? To je tajna

Ilustracija: Daniel KASAP/HINA/POOL/PIXSELL

JOŠ SE ne zna odakle je stiglo cjepivo koje primaju djelatnici zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman, odnosno tko ga je odobrio. U petak je prve doze dobilo njih 56. 

Prema našim informacijama, na aerodrom će stići ukupno 500 doza Pfizerova cjepiva. Zaštitu će dobiti 250 osoba, a dio njih otpada na administrativne djelatnike koji nisu u direktnom kontaktu s putnicima. Prema tvrdnjama našeg izvora, nisu ni ugrožene skupine. No, iz Zračne luke ne daju odgovore.

Najtraženiju tekućinu ubrizgava Dom zdravlja iz Velike Gorice.

Zanimljivo je kako ostali aerodromi uopće ne cijepe djelatnike - ni splitski, ni dubrovački, ni pulski ni osječki.

'Nismo mi nadležni' 

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čuli smo kako nisu oni nadležni odgovoriti odakle cjepivo aerodromu. Ranije smo kontaktirali i upravu Zračne luke. Ni oni nisu dostavili tražene informacije, a iz Ministarstva zdravstva uputili su nas na Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Nakon podužeg čekanja dobili smo njihov dopis umjesto odgovora na sljedeća pitanja:

  • Radnici iz administracije Zračne luke u Zagrebu cijepljeni su u petak. Čijim cjepivom?
  • Odakle je stiglo?
  • U kojim količinama?
  • Je li ga Zavod za javno zdravstvo darovao aerodromu?
  • Jesu li cijepljeni radnici u administraciji Zračne luke?
  • Koji je njihov starosni prosjek?

Evo što su nam umjesto odgovora napisali:

"Tuđman je od reputacijske važnosti za RH"

"Međunarodna zračna luka dr. Franjo Tuđman od iznimne je gospodarske i negospodarske (reputacijske) važnosti za Republiku Hrvatsku.

U 2020. godini uslijed u novijoj povijesti nezabilježene globalne epidemiološke krize putem međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman u Republiku Hrvatsku iz cijelog svijeta repatrijacijskim međunarodnim letovima vraćali su se hrvatski državljani.

Također zračnim mostom dopremana je deficitarna a prijeko potrebna zaštitna medicinska oprema. Posljednjih tjedana ove godine i značajne doze cjepiva. Jedina je zračna luka u Republici Hrvatskoj koja radi 24 sata te jedina osposobljena („emergency airport“) za rad u hitnim slučajevima.

"Dolaze nam blagdani"

S obzirom na važnost i ulogu te s obzirom na nadolazeće Uskršnje blagdane i turističku sezonu procijenjeno je da MZL-u dr. Franjo Tuđman važno osigurati minimalne uvjete za funkcioniranje. Pritom je važno spomenuti Covid iskustvo Zračne luke Dubrovnik i eventualni rizik zatvaranja.

Cijepljenje zaposlenika je organizirano za operativno osoblje zračne luke koje je u izravnom kontaktu s putnicima i tako svakodnevno neposredno izloženo povećanom riziku zaraze korona virusom. Uz naglasak da je potreban oprez s obzirom na širenje novih mutiranih sojeva virusa SARS CoV-2.

Cijepljenje u učionici

Cijepljenje je organizirano u prostoru učionice Školskog centra MZLZ, koje se nalazi u starom putničkom terminalu, a prema preporuci zdravstvenog osoblja, jer je taj prostor veće površine i bolje mogućnosti prozračivanja svježim zrakom, u odnosu na prostor ambulante na novom putničkom terminalu.

Cijepljenje je provedeno za 56 prioritetnih zaposlenika, prvom dozom odobrenog cjepiva. Riječ je o osoblju neophodnom za vitalno funkcioniranje MZL dr. Franjo Tuđman a koje radi na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, prtljage i tereta, koji su u izravnom kontaktu s različitim korisnicima usluga zračne luke.

"Neophodna karika svakodnevnog funkcioniranja prometa"

Jedna od takvih usluga je i asistencija osobama/putnicima smanjene pokretljivosti, što onemogućava održavanje epidemiološke mjere preporučenog razmaka.

Smatramo potrebnim dodatno napomenuti da su kolegice i kolege koje rade na operativnim/prometnim poslovima zračne luke, neophodna karika svakodnevnog funkcioniranja prometa u zračnoj luci u svim segmentima organizacije prihvata i otpreme putničkih i teretnih zrakoplova (uključujući i one s humanitarnom pomoći), te sanitarnih i medicinskih letova", stoji u odgovoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.