Tko je sudac Vekić? Mamić kaže da mu je dao mito, platio karte za Dubai, kupio cipele

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

ZVONKO Vekić jedan je od trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku koji je danas uhićen zbog slučaja povezanih sa Zdravkom Mamićem, koji ih je teško optužio za korupciju. Vekić je u ožujku suspendiran te do 1. srpnja ne smije obavljati sudačku dužnost.

Naime, Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, u ožujku je zatražio pokretanje stegovnog postupka protiv sudaca Vekića i Darka Krušlina, koji su snimljeni na druženju sa Zdravkom Mamićem.

Vekić suspendiran do 1. srpnja

Državno sudbeno vijeće donijelo je, pak, odluku da do 1. srpnja Vekić i Krušlin ne mogu obavljati sudačku dužnost. Tako su na 52. sjednici Državnog sudbenog vijeća, održanoj 31. ožujka 2021., donesene odluke da se suci Zvonko Vekić i Darko Krušlin privremeno udaljuju od obavljanja sudačke dužnosti, i to na rok od 3 mjeseca, računajući od 1. travnja 2021.

Mamić je u listopadu USKOK-u dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je suca Zvonka Vrbana nazvao "kriminalcem koji će kad-tad biti smijenjen".

Ustvrdio je da ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je, kako tvrdi, isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći, kao i u nekoliko ranijih objava, da je došlo vrijeme za "reformu pravosuđa".

Mamić: Vekiću i Kvesiću sam platio da odbace optužbe, sastali smo se u BiH

Mamić je tvrdio da je podmitio Vekića i Kvesića kako bi odbacili optužbu protiv njega te kako bi mu se vratila jamčevina od milijun eura. Tvrdio je i da Krušlinu nikad nije davao novac direktno, ali da ga je davao Vekiću, koji je tvrdio da je novac dijelom namijenjen Krušlinu.

Mamić je tvrdio i da se nekoliko puta sastajao s Vekićem u Bosni i Hercegovini te da su se tada dogovarali da će Vekić i Kvesić odbaciti optužnicu protiv Mamića. Uz to je još Mamić tvrdio da je uz pomoć Zorana Mamića i Drage Tadića za odbacivanje optužnice Vekiću dao 100 tisuća eura. Pola toga iznosa je navodno bilo namijenjeno Kvesiću.

Tvrdi i da je Vekiću ranije dao 20 tisuća eura za njega i Kvesića, kako bi oni kao članovi izvanraspravnoga vijeća odlučili da se Mamiću vrati jamstvo koje je mu je bilo blokirano.

Mamić je nastavio kompromitirati osječke suce, pa je tako objavio i avionske karte za Dubai, za koje tvrdi da ih je platio sucu Zvonku Vekiću, njegovoj ljubavnici i njezinoj kćeri.

Vekić o kartama za Dubai: Ja nisam bio s Mamićem

Potom se javio prozvani sudac Vekić.

"U tijeku su izvidi, oni su tajni, svatko tko je tamo bio, upozoren je da su tajni. Ja to ne bih komentirao, nego čekam da USKOK, koji to radi, obavi svoj posao", rekao je sudac Zvonko Vekić za RTL na pitanje kako je doživio najnovije objave Zdravka Mamića vezano za Dubai.

>>Osječki sudac o Mamiću: Tu on pokazuje neke karte, nisam bio s njim u Dubaiju

Vekić poručuje da će se očitovati tamo gdje treba, a još nije donio odluku hoće li zbog svega Mamića tužiti. Odgovorio je i na pitanje je li s Mamićem bio u Dubaiju.

"Ja nisam bio s njim. Tu on pokazuje neke karte, ja sam svoje očitovanje napisao i gotovo. Čekam da se izvidi naprave i onda ću se očitovati", rekao je Zvonko Vekić te dodao kako ne može reći što je napisao u očitovanju.

Potom je kazao i je li razmišljao da zbog svega odstupi s mjesta suca. "Nisam još ništa razmišljao, nisam vidio za što me se tereti. Kad za sve dođe vrijeme, polako. Neću donositi nikakve ishitrene odluke", rekao je Vekić.

Mamić kaže da je Vekiću kupio cipele Louis Vuitton, sudac to opovrgnuo

Mamić je u ožujku na svom službenom Facebook profilu objavio fotografiju cipela Louis Vuitton, za koje tvrdi da ih je kupio Zvonku Vekiću, sucu Županijskog suda u Osijeku.

>>Mamić tvrdi da je Vekiću kupio cipele Louis Vuitton. Sudac: Nemam takve cipele

Kada smo sucu Zvonku Vekiću rekli da je Zdravko Mamić objavio status na Facebooku o njemu i cipelama, prekinuo nas je s pitanjem: "Kakve cipele?"

Kad smo mu pročitali Mamićev status, Vekić je uz osmijeh odgovorio: "Ne bih uopće se spuštao na tu razinu. Niti ih imam... Neee, ne bih se uopće spuštao na tu razinu."

"Pa naravno, ne bih se uopće spuštao. Zato sam vas pitao. Svašta, svašta."

Nemate takve cipele?

"Takve cipele nemam."

Jeste bili u Dubaiju?

"Jesam u Abu Dabiju i Dubaiju, tamo mi je zet bio neurokirurg dvije i pol godine, ali ne bih se uopće spuštao na tu razinu", kazao nam je tad sudac Vekić.

Vekić ima kuću od 750.000 kuna, mjesečne bruto prihode od 33 do 34 tisuće kuna

Provjerili smo što Vekić ima u imovinskoj kartici.

Zvonko Vekić, sudac osječkog Županijskog suda, naslijedio je u Osijeku kuću s okućnicom od 386 kvadrata, vrijednu 750 tisuća kuna. Vozi Volkswagen Arteon iz 2017. godine, koji je u imovinskoj kartici procijenio na 200 tisuća kuna, a navodi da ga je kupio kreditom i prodajom starog automobila.

Od nesamostalnoga rada uštedio je 30 tisuća eura. Uz to, u štednju je deponirao i 39 tisuća eura stečenih prodajom dionica naslijeđenih od pokojnoga oca. Stalni bruto prihodi kreću mu se od 33 do 34 tisuće kuna, a od ostalih prihoda imao je tri tisuće kuna naknade za izbore za manjine i pet tisuća kuna naknade za EU izbore. U PBZ-u je 1. kolovoza 2017. godine digao kredit od 120 tisuća na pet godina. Vekićeva supruga od imovine ima samo 17 tisuća eura zarađenih prodajom stana pokojne majke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.