Nije jasno koliko su bliski, ali Trump ponavlja njene teorije zavjere

Screenshot: Twitter, CNN

Prisutnost ekstremno desničarske teoretičarke zavjere Laure Loomer uz Donalda Trumpa u predizbornoj kampanji posljednjih dana potaknula je brojna pitanja, pa čak i među republikancima, o utjecaju koji bi ova kontroverzna bivša kandidatkinja za Kongres mogla imati na njega.

Loomer je poznata po antimuslimanskoj retorici i širenju teorija zavjere, uključujući onu da su teroristički napadi 11. rujna 2001. godine "djelo" američke vlade. Pridružila se Trumpu na skupu u spomen na te napade u srijedu, što je izazvalo negodovanje u pojedinim američkim medijima, prenosi BBC.

U utorak je 31-godišnja Loomer doputovala Trumpovim zrakoplovom u Philadelphiju, gdje je održana televizijska predsjednička debata. Tijekom debate Trump je ponovio neutemeljenu tvrdnju da su ilegalni imigranti s Haitija jeli kućne ljubimce u Springfieldu, u Ohiju. "Jedu kućne ljubimce ljudi koji tamo žive", izjavio je Trump. Gradski dužnosnici kasnije su rekli BBC-ju da nema vjerodostojnih izvještaja o takvom događaju.

Trump je tvrdio da samo ponavlja ono što je čuo na televiziji, no Loomer je iznijela ovu neutemeljenu teoriju samo dan prije debate, podijelivši je sa svojih 1.2 milijuna pratitelja na društvenoj mreži X.

Nije jasno koliko su bliski

Razina Loomerine bliskosti s Trumpom nije posve jasna – njegov potpredsjednički kandidat J.D. Vance također je širio ovu teoriju – no njena prisutnost u Philadelphiji potaknula je kritike pojedinih republikanaca koji Loomer vide kao razlog što je Trump u debati iznio neutemeljene tvrdnje.

Anonimni izvor blizak Trumpovoj kampanji izjavio je za američku medijsku kuću Semafor da postoji "100-postotna zabrinutost" zbog Loomerine bliskosti s Trumpom. "Bez obzira na mjere distanciranja koje je kampanja poduzela, čini se da to ne funkcionira", dodao je izvor.

Drugi izvor, međutim, tvrdi da Loomer nije imala utjecaja na pripreme za raspravu i da je njena prisutnost pozitivna. Republikanski konzultant Dennis Lennox bio je puno oštriji u kritikama Trumpova debatnog nastupa i Loomerina angažmana, izjavivši: "Ovo se događa kad se oslanjate na Matta Gaetza i Lauru Loomer, a živite u Fox News-X balonu."

Loomer nije odgovorila na nekoliko zahtjeva BBC-ja za komentarom, ali je na X-u napisala da djeluje neovisno kako bi pomogla Trumpu, kojeg je nazvala "posljednjom nadom američke nacije". "Novinarima koji me zovu – odgovor je ne. Nemam vremena za vaše teorije zavjere", napisala je.

"Kamala nije crnkinja"

Rođena 1993. u Arizoni, Loomer je radila kao aktivistica i komentatorica za organizacije poput Project Veritasa i Infowarsa. Natjecala se 2020. za Zastupnički dom američkog Kongresa na Floridi uz Trumpovu potporu, no izgubila je. Dvije godine kasnije ponovo se neuspješno kandidirala.

Poznata je po podršci Trumpu i širenju teorija zavjere, uključujući tvrdnje da Kamala Harris nije crnkinja i da sin Georgea Sorosa poziva na Trumpovo ubojstvo. Zbog uvredljivih objava, suspendirana je s više platformi poput Facebooka i Instagrama, dok su joj Uber i Lyft zabranili pristup zbog komentara o muslimanskim vozačima.

Loomer često posjećuje Trumpove skupove, a nedavno je bila viđena u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago. Početkom godine otputovala je njegovim avionom u Iowu, gdje ju je Trump pozdravio na pozornici rekavši: "Dobro je imati ju na svojoj strani."

Prošle je godine New York Times izvijestio da ju je Trump želio angažirati za svoju kampanju, no suradnici su ga odgovorili od te ideje zbog moguće štete koju bi mogla prouzročiti njegovim političkim planovima.

Još jedna Trumpova sljedbenica, Marjorie Taylor Greene, ušla je u sukob s Loomer zbog rasističkih komentara o Kamali Harris, tvrdeći da ti stavovi ne predstavljaju republikance.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.