Podsjetimo tko su ljudi koji se zgražaju nad porukama Baričića i Ivoševića

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

KAKVO se samo čedno društvo okupilo iznad svježeg groba iskopanog za političke karijere Luke Baričića i Bojana Ivoševića: pred novinare je, recimo, danas izašao Željko Kerum i nešto pričao o svetom Anti, vjeri, djeci. Čovjek iza čijeg su poslovnog imperija ostala silna nenaplaćena potraživanja odlučio je s novinarima podijeliti malo svježeg zgražanja pripremljenog u kuhinjama obavještajnog podzemlja nespremnog na mogućnost da mu ateist i "Srbin", koji možda i nije Srbin, još nekoliko godina vode grad.

Kerum je obrazovanije od sebe nazvao retardima

Kerum je, pritom, čovjeka obrazovanijeg barem deset puta od njega nazvao retardom i prosuo malo svježeg kršćanskog zgražanja nad njegovom privatnom prepiskom s odraslom osobom. Dan ranije, isti je Kerum u sučeljavanju Puljku rekao da je "izvana gizda, a iznutra pizda" što je u svakom slučaju neuobičajen način komunikacije za osobu tako posvećenu ćudoređu.

Čak i po kategorijama kršćanske malograđanštine, sve što je Baričić napisao navodnoj curi iz Srbije izgleda kao ulomak iz Biblije u odnosu na ono što je Kerum mnogo puta javno govorio drugim ljudima, a posebno novinarima. 

"Jes čuja ti šupčino? Jedi govna, jebem ti mater govnarsku, tebi i tvom gazdi", poručio je, recimo, prije deset godina novinaru Soundseta.

Nešto malo prije toga novinarima Extre rekao je: "A šta da vam kažem, jebem k'o Hektor, svake godine po jedno dite."

U jednoj od prethodnih kampanja protukandidatu iz HDZ-a je rekao: "Jebem ti mater, bio si prostitutka u Milanu, a sada soliš pamet. Pederu, udrit ću te šakom."

Premda se sada zgraža, Kerum je godinama vrijeđao i psovao koga je stigao

Novinarki Dalmatinskog portala prije nekoliko godina je rekao: "Da ti nešto rečen, jedi govna ti i koji je to napisa. Idi u pizdu materinu i ti i taj koji je to napisa. Je li možeš virovat koliko si glupa, ko kurac! Idite svi u tri pičke materine. Eto, to napiši. Imate li išta normalno pisat osim toga, pa govnari jedni, jebem vam mater svima. Alo, pička van materina, jebo vas Opara i Puljak i svi."

Desetak novinskih kartica mogli bismo potrošiti nižući rečenice u kojima je aktualni moralni policajac Kerum nizao barem jednako sočne izraze kao i Baričić. 

Zorana Đogaša je "potreslo ovo što se dogodilo". Ovaj osjetljivi čovjek, prava mimoza, u surovi svijet politike stigao je trijumfalno, kao bespravni graditelj u Varošu. To ga, međutim, nije potreslo.

Nije ga potreslo ni biti kandidat stranke koja je, za razliku od Puljkove administracije, brižno devastirala državu i Split, godinama nijemo promatrala kaos i poticala urbanistički kaos u centru grada. Nije Đogaša, na koncu, potreslo ni saznanje da je odmah iza njega na stranačkoj listi slavni osječki doktor Vice Mihanović čiji bi doktorat mogao istinski uznemiriti osjetljivije duše, ali je, eto, Đogaša nekim čudim ostavio mirnim.

Oglasio se i najmračniji licemjer hrvatske politike Andrej Plenković i u Baričićevim i Ivoševićem porukama navodnim curama iz Srbije vidio sramotu koju ne treba tolerirati. Plenković je uoči prošlih lokalnih izbora dojurio u Split da bi prisustvom i riječima podržao svoje kandidate - autora lažnog doktorata i tipa koji je priznao podmetanje požara na setu filma.

Plenković je prešutio ozbiljne Ćorušićeve skandale. Baričićevo dopisivanje nije

Plenković je još nekidan prešutio nekoliko sočnih skandala Ante Ćorušića, svog partijskog druga koji je na čelu Kliničkog bolničkog centra u Zagrebu. Ćorušić je, kako se ispostavilo, jednom pijan pred sinovima i suprugom izvadio pištolj i prijetio da će se ubiti, a drugi put je pucao po Šestinama. Plenković, međutim, ili ne smatra sramotnim vitlanje revolverom ili, iz nekog razloga, nije našao za shodno oglasiti se o tome.

Baričić i Ivošević ispali su budale. Upali su u lošu stupicu obavještajnog podzemlja, pripremljenu uz adekvatnu podršku medija koji desetljećima vjerno kaska za svakom državnom vlašću. Ivoševiću je to drugi put, s tim da je sada epizodist - prvi put nastradao je u srazu s medijem čije su veze s vladajućom partijom također čvrste i duboke. Sad je Baričićevom nesmotrenošću pritisnut još jednom aferom i gotovo na izlazu iz politike, premda, za razliku od Plenkovićeve stranke i stranačkih kolega, ništa nije ukrao. 

Baričićeva glupost utemeljena je na naivnosti, nerazumijevanju političkog konteksta, možda i precjenjivanju sredine u kojoj živi, manjku svijesti da bi njegovo privatno ćaskanje usred političke kampanje moglo postati dežurnom temom lažnih moralista i da će ga zaskočiti ista mašinerija koja je već sažvakala Ivoševića.

Mimo toga, ni on ni Ivošević nisu prekršili zakone, nisu im propale firme ostavljale gomilu neutješnih vjerovnika, nisu osuđeni zbog korupcije, nisu prepisali doktorate i, koliko je poznato, nisu bespravni graditelji.

Ni pedofili, što im pripisuje ustašoidna desnica.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.