Todorić je prepreka u pregovorima HSS-HDZ?

HSS uvjetuje HDZ-u promjenu modela poticaja za poljoprivredu, što bi značilo da bi se bitno smanjile državne subvencije velikim proizvođačima hrane kao što je Agrokor Ivice Todorića, piše Jutarnji list.

"U HSS-u se žale da je Todorić kupio Belje za jednu kunu uz uvjet da će uložiti 350 milijuna kuna, a u dvije godine već je od države dobio više od sto milijuna kuna poticaja", kaže njihov izvor iz HSS-a, koji kaže da je njegova stranka ogorčena što se njihove zahtjeve tretira kao "trpanje novca u džepove seljaka", a najveći dio poticaja ide upravo velikim tvrtkama, čime im se omogućuje monopol na tržištu hrane.

Stranka predlaže da se ograniče poticaji velikim poljoprivrednicima, prije svega PIK-ovima, a to se ne podudara s HDZ-ovom "farmerskom poljoprivredom" te da se ukine odredba po kojoj seljak mora zasijati najmanje tri hektara da bi dobio poticaj.

Isti neimenovani HSS-ovac podsjetio je na logiku raspodjele poljoprivrednih poticaja, koja je često spominjana i u raspravama u Hrvatskom saboru - 10 posto ide individualnim poljoprivrednicima, 25 posto ide za sto najvećih tvrtki, a čak polovica ukupnog novca od poticaja odlazi 25 posto najvećih kombinata.

Podsjetimo, oba su pregovaračka tima izvijestila u petak kako je iznos od šest milijardi kuna izdvajanja za poljoprivredu usuglašena, no da se o modalitetima raspodjele tih šest milijardi još treba raspraviti.

Foto: Agrokor

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.