TOLUŠIĆ ODGOVORIO NA ULTIMATUM "Nepotrebno se dižu tenzije"

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ŠEST država regije - BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo - u ponedjeljak su poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja ovog tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.

>> ODGOVOR NA BLOKADU Srbija uvela rigorozne kontrole za sve proizvode iz Hrvatske: "Ovo će boljeti"

>> Tolušić nakon žestokog odgovora iz Srbije: "Žao mi je"

>> Tolušićev suludi potez nanio je ozbiljnu štetu Hrvatskoj

>> BIJES U REGIJI Šest zemalja zaprijetilo Hrvatskoj: "Imate sedam dana da povučete pravilnik"

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Šest država potpuno je suglasno da je povećanje pristojbi za nadzor nad kvalitetom uvezenog voća i povrća diskriminatorna mjera Hrvatske koja mora odmah biti povučena, rekli su ministri novinarima nakon sastanka.

Pozvali su hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na sastanak u Podgorici najkasnije do kraja ovog tjedna.

"Pozivamo Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorne odredbe pravilnika", rekao je Šarović.

Srpski ministar Ljajić istaknuo je da to nije slučaj s novim hrvatskim pravilnikom i potvrdio da će do njegova povlačenja vlada u Beogradu ustrajati na protumjerama.

One neće pogoditi samo izvoznike voća i povrća iz Hrvatske, nego i mlijeka i mesa te mliječnih i mesnih prerađevina, naglasio je Ljajić.


Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija u pismu su zatražile od Europske komisije da se uključi u rješavanje spora s Hrvatskom, s tim da će Crna Gora i Makedonija kao članice WTO-a pokrenuti i postupke pred tom organizacijom.

Tolušić odgovorio na ultimatum

Iz ureda ministra Tolušića poslijepodne je stigao odgovor na ultimatum koji su zemlje regije postavile Hrvatskoj.

"Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s time je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima.
 
Ovaj Pravilnik se odnosi na sve treće zemlje te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba podrijetlom iz nama susjednih država. Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije.
 
U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan.
 
Inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno", stoji u priopćenju iz Tolušićevog ureda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.