Toplinskom valu se ne nazire kraj

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL, DHMZ

Toplinski val koji je zahvatio Hrvatsku prošlog tjedna se nastavlja. Prema trenutačnim podacima, čini se da će potrajati najmanje do kraja ovog tjedna.

I dalje su za dijelove zemlje na snazi narančasto i crveno upozorenje, što znači da postoji velika i vrlo velika opasnost od toplinskih valova.

Danas će diljem zemlje biti sunčano i vruće, u Dalmaciji ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti lokalno pljuskovi s grmljavinom, uglavnom poslijepodne na istoku moguće i izraženiji. Vjetar većinom slab, na Jadranu ponegdje umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša temperatura zraka između 30 i 35, u Dalmaciji ponegdje do 37°C.

Za danas je na snazi crveno upozorenje za Slavoniju, riječko I splitsko područje, dok je za ostatak zemlje na snazi narančasto upozorenje.

Detaljna prognoza za danas

Danas na istoku pretežno sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. Na snazi će biti crveno upozorenje na toplinski val. Uz umjeren razvoj oblaka povremeno može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 22, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 36, prognozira Dragoslav Dragojlović za HRT.

Samo malo manje vruće bit će u središnjim krajevima, uz narančasto upozorenje na toplinski val. Prevladavat će sunčano, poslijepodne mjestimice s umjerenom naoblakom i samo malom vjerojatnosti za rijetke pljuskove.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vruće. U gorskim krajevima, uz umjeren razvoj oblaka, postoji mala vjerojatnost lokalnih pljuskova. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 19, uz obalu između 22 i 25. Najviša dnevna od 29 do 31, na moru između 32 i 35.

U Dalmaciji većinom sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. U njezinoj unutrašnjosti poslijepodne mjestimice mala do umjerena naoblaka te vrlo mala vjerojatnost za pokoji kratkotrajni pljusak. Vjetar većinom slab, prema otvorenom moru mjestimice i umjeren sjeverozapadni. More malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 19 do 21, uz obalu između 24 i 26, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 37.

Podjednako vruće bit će i na krajnjem jugu zemlje, gdje će prevladavati sunčano. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a temperatura mora od 26 do 28 stupnjeva.

Nastavlja se toplinski val. Najavljeni pljuskovi

I u narednim danima bit će pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće, na kopnu ne posve stabilno. Osobito od srijede može biti lokalnih pljuskova, mjestimice izraženijih. 

Vjetar na kopnu većinom slab, ponegdje do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, potkraj srijede i u četvrtak na sjevernom dijelu i bura. Noći će biti tople, uz obalu mjestimice i vrlo tople.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.