Trump dok je bio predsjednik: Trebaju mi ​​generali kakve je imao Hitler

Foto: Profimedia

U travnju 2020. Vanessu Guillén, 20-godišnju vojnikinju i kćer meksičkih imigranata, nasmrt je pretukao njen kolega vojnik u Fort Hoodu u Teksasu. Ubojica je potom zakopao njeno tijelo blizu baze. Otkriveno je dva mjeseca kasnije.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump pozvao je obitelj Guillén u Bijelu kuću. Dok je Guillénova majka sjedila pokraj njega, Trump je rekao: "Vaša kći Vanessa bila je voljena i poštovana. Pomoći ću financijski oko pogreba."

The Atlantic piše kako je obiteljska odvjetnica Natalie Khawam odgovorila: "Mislim da će vojska platiti." No, Trump je inzistirao da će i on osobno pomoći. Dva tjedna nakon sastanka u Bijeloj kući održana je javna komemoracija u Houstonu. Uslijedio je privatni pogreb.

"Ne može koštati 60.000 da se pokopa jebena Meksikanka"

Pet mjeseci kasnije državni tajnik za vojsku Ryan McCarthy objavio je rezultate istrage. Iznio je brojne propuste u Fort Hoodu te razriješio ili suspendirao nekoliko časnika, uključujući zapovjednika baze. Prema osobi bliskoj Trumpu u to vrijeme, predsjednik je bio uznemiren McCarthyjevim komentarima i preispitivao kazne časnicima.

Na sastanku u Ovalnom uredu 4. prosinca 2020. razgovaralo se o pitanju nacionalne sigurnosti. Pred kraj rasprave Trump je zatražio informacije o McCarthyjevoj istrazi. U jednom trenutku Trump je upitao: "Jesu li nam naplatili pogreb? Koliko je koštalo?" Prema bilješkama jednog od sudionika sastanka, odgovor je glasio: "Da, primili smo račun; sprovod je koštao 60 tisuća dolara."

Trump se naljutio. "Ne može koštati 60.000 dolara da se pokopa jebena Meksikanka!" Obratio se svom šefu osoblja Marku Meadowsu: "Ne plaćajte to!"

Što kažu Trumpovi ljudi? "Nečuvena laž dva tjedna prije izbora"

Khawam kaže da je poslala račun Bijeloj kući, ali obitelj nikada nije primila novac od Trumpa. Neke troškove platila je vojska, a ostalo je pokriveno donacijama.

Trumpov glasnogovornik Alex Pfeiffer tvrdi da se to nije dogodilo: "Predsjednik Donald Trump to nikada nije rekao. Ovo je nečuvena laž iz Atlantica dva tjedna prije izbora. Osim toga, predsjednik Trump uspio je natjerati Ministarstvo obrane da se njezinu smrt klasificira kad da je bila 'na dužnosti', čime je dobila pune vojne počasti i što je njezinoj obitelji omogućilo pristup beneficijama".

Osobne kvalitete koje je Trump pokazao u svojoj reakciji na troškove pogreba Guillén - prijezir, bijes, škrtost, rasizam - jedva da su iznenadile njegov najuži krug. Trump je često izražavao prijezir prema vojnim osobama i njihovoj odanosti dužnosti, časti i žrtvi.

Trump cijenu samo jednu vojnu vrlinu - poslušnost

Bivši generali koji su radili za Trumpa kažu da je poslušnost jedina vojna vrlina koju on cijeni. Kako se njegov mandat bližio kraju, postajao je sve više zainteresiran za prednosti diktature i apsolutnu kontrolu nad vojskom. "Trebam generale kakve je imao Hitler, koji su mu bili potpuno lojalni i slijedili su zapovijedi", rekao je Trump u privatnom razgovoru u Bijeloj kući, prema dvojici svjedoka. Iz Trumpova stožera tvrde da to bivši predsjednik nikad nije rekao.

Želja da se vojne lidere SAD-a prisili da budu poslušni njemu, a ne Ustavu, jedna je od stalnih tema Trumpova vojnog diskursa. Bivši dužnosnici također su istaknuli njegovo omalovažavanje vojne službe, ignoriranje odredbi Jedinstvenog kodeksa vojnog pravosuđa, divljenje prema brutalnosti i antidemokratskim normama ponašanja i prijezir prema ranjenim i poginulim vojnicima.

"Vojska je za njega strano tijelo"

Umirovljeni general Barry McCaffrey, odlikovani vijetnamski veteran, rekao je da Trump ne shvaća tradicionalne vojne vrline kao što su čast i samopožrtvovnost: "Vojska je za njega strano tijelo. On smatra da je glupo činiti bilo što što nema izravnu korist za njega."

U skladu s dosadašnjom američkom političkom dinamikom, Trumpovo omalovažavanje vojske, a posebno njegovo opsesivno kritiziranje ratnog puta pokojnog senatora Johna McCaina, trebalo je duboko otuđiti republikanske birače, ako ne i Amerikance općenito. Amerika nikada nije imala nacionalnu političku figuru koja je metronomski redovito vrijeđala veterane.

Danas - dva tjedna prije izbora na kojima bi se Trump mogao vratiti u Bijelu kuću - intrigantna je njegova očita želja da raspolaže vojskom poput Hitlera i drugih diktatora.

Pozirao nasmiješen s palcem u zraku uz nadgrobne ploče američkih vojnika

Trumpov korozivni pristup vojnoj tradiciji bio je vidljiv još u kolovozu, kada je Medalju časti, najveću nacionalnu nagradu za herojstvo i nesebičnost u borbi, opisao kao inferiornu u odnosu na Medalju slobode, koja se dodjeljuje civilima za postignuća u karijeri. Potom je Trump izazvao kontroverzu kršeći federalne propise koji zabranjuju politizaciju vojnih groblja.

Za posjeta Arlingtonu tijekom predizborne kampanje nasmiješeno je podigao palac gore dok je stajao iza nadgrobnih ploča palih američkih vojnika.

Jedan bivši dužnosnik prepričao je svoj razgovor s Trumpom tijekom njegova mandata o Vijetnamskom ratu. Trump je izbjegao regrutaciju tvrdeći da su mu deformirane kosti stopala i rekao je sljedeće: "Vijetnam bi za mene bio gubljenje vremena. Samo su naivčine išle u Vijetnam."

Radijskom voditelju Howardu Sternu Trump je 1997. rekao da je izbjegavanje spolno prenosivih bolesti bio njegov osobni Vijetnam. I to nije bio jedini put da je Trump svoje seksualne podvige i političke izazove usporedio s vojnom službom.

"Njemački generali su bili potpuno lojalni Hitleru"

U svojoj knjizi The Divider: Trump in the White House, Peter Baker i Susan Glasser pišu da je Trump upitao Johna Kellyja, svog tadašnjeg predstojnika ureda: "Zašto ne mogu biti poput njemačkih generala?" Trump je postao frustriran vojnim dužnosnicima koje je smatrao nelojalnim i neposlušnim. Kelly je objasnio Trumpu da su njemački generali "tri puta pokušali ubiti Hitlera i umalo u tome uspjeli". Ova ispravka nije potaknula Trumpa da preispita svoje stajalište: "Ne, bili su mu potpuno lojalni."

Američki vojni lideri osudili su Trumpa zbog autokratskih tendencija. Prilikom umirovljenja prošle godine, načelnik Združenog stožera oružanih snaga Mark Milley je rekao: "Ne polažemo prisegu kralju, kraljici, tiraninu ili diktatoru, i ne polažemo prisegu onima koji žele postati diktatori... Prisežemo Ustavu i zaklinjemo se na ideju da je Amerika ono zbog čega smo spremni umrijeti."

"Nitko ne može pasti tako nisko kao predsjednik"

Milley je više puta privatno rekao kako vjeruje da je Trump fašist. Mnogi drugi čelnici također su bili šokirani Trumpovom željom za osvetom njegovim domaćim kritičarima.

Jednog dana u prvoj godini Trumpova mandata, glavni urednik The Atlantica Jeffrey Goldberg ručao je s Trumpovim zetom Jaredom Kushnerom u Bijeloj kući. Skrenuo je raspravu na karakter njegova svekra. Spomenuo je jedan od nedavnih Trumpovih ispada i rekao Kushneru da je predsjednikovo ponašanje štetno za zemlju. Naveo je "Trumpov istočni grijeh", njegovo ismijavanje herojstva Johna McCaina.

Kushner je odgovorio kao da se slaže sa sugovornikom: "Nitko ne može pasti tako nisko kao predsjednik. Ne bi to trebalo ni pokušavati."

Ovo je na trenutak zbunilo Goldberg, ali tada je shvatio: Kushner nije vrijeđao svog tasta, nego mu davao kompliment. U Trumpovom umu, tradicionalne vrijednosti - one vrijednosti kojima se vode oružane snage Sjedinjenih Američkih Država koje se tiču časti, samopožrtvovnosti i integriteta - nemaju zasluga, nemaju važnost niti imaju značenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.