Tuča prekjučer poharala selo kod Županje: "Ovo je nezapamćeno"

Foto: Pixsell/Davor Javorovic

Pročelnica za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Magdalena Parat izjavila je danas da se sve čini ne bi li se što prije normaliziralo stanje u Bošnjacima koje je prekjučer zahvatilo snažno nevrijeme praćeno tučom.

 

Polovica kućanstva dobila struju

Za to mjesto i obližnju Županju danas je proglašeno stanje prirodne nepogode. Stanje u Bošnjacima pomalo se normalizira, gotovo polovica kućanstava dobila je električnu energiju, a uskoro bi je trebali dobiti i ostali, rekla je Parat

Oštećeno je više od 1100 obiteljskih kuća na čijim je krovištima sanacija započela još jučer, a i županija je uputila apel ostalim vukovarsko-srijemskim gradovima i općinama za pomoć u crijepu, koji je u Bošnjacima i Županji najpotrebniji. ž

"Ovo je nezapamćeno"

"Svaka kuća je u Bošnjacima pretrpjela neku štetu, što i nije čudo ako se zna da je led bio promjera teniske loptice te je nezapamćeno u ovim krajevima. Štete se trenutačno na stambenim objektima procjenjuju na nekoliko milijuna eura i mi ćemo učiniti sve kako bi se one što prije sanirale", poručila je.

"Velika je sreća u nesreći koja je zadesila taj kraj da su ratari uspjeli ovršiti pšenicu i ječam s polja, tako da tu šteta neće biti ali će biti na kukuruzu, suncokretu, soji, uljanoj repici i ostalim poljoprivrednim kulturama gdje je, koliko se može vidjeti, šteta stopostotna", kazala je Parat. Po njezinim riječima, postoje šanse da se kukuruz i oporavi, ali ostale kulture najvjerojatnije su u potpunosti uništene.

Štete će biti namirene kroz Registar šteta, a slijedi njihovo popisivanje. "Dobili smo preliminarnu najavu da će za sanaciju stambenih objekata sredstva biti osigurana u državnom proračunu", rekla Parat. 

Šteta je ogromna

Obilaskom stradalog područja može se zaključiti kako su štete, posebice u Bošnjacima, velike te se po prvi puta dogodilo da su proglašene po sve tri osnove -  po osnovi smanjenog uroda, uništene imovine i smanjenog prihoda.

Grad Županja je pak zatražio samo proglašenje nepogode po osnovi oštećene imovine, kazala je Parat.

Snažno nevrijeme zadesilo je u prekjučer Vukovarsko-srijemsku županiju dok je tuča pogodila grad Županju i posebice obližnju općinu Bošnjaci.

Bošnjake je jučer obišao i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro obećavši pomoć države te zamjenik vukovarsko-srijemskog župana koji obnaša dužnost župana Franjo Orešković, koji je danas za područje Općine Bošnjaci i Grada Županje proglasio stanje prirodne nepogode. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.