Tunižani biraju predsjednika, glavni rival trenutnog predsjednika u zatvoru

Foto: EPA

Tuniski predsjednik Kais Sajed favorit je na izborima za osvajanje svog drugog predsjedničkog mandata nakon što je prošloga mjeseca njegov glavni rival zatvoren, dok je drugi protukandidat čelnik manje političke stranke.

Politički razvoj u Tunisu smatran je jedinom relativno uspješnom pričom Arapskog proljeća iz 2011. zbog uvođenja demokracije nakon desetljeća autokratske vladavine.

Međutim, skupine za ljudska prava sada tvrde da je Sajed, na vlasti od 2019., poništio dio demokratskog razvoja uklanjajući institucionalna i pravna ograničenja svoje moći.

Sajedov protivnik zatvoren

Sajed (66) odbacuje takve kritike. Poručuje da se bori protiv korumpirane elite i izdajnika te da neće biti diktator.

Ajači Zamel, za kojega se smatralo da može ugroziti Saieda, zatvoren je prošloga mjeseca. Drugi protukandidat, lider stranke Narodni pokret, Zuhair Maghzaoui bivši je Sajedov saveznik.

Visoki dužnosnici najvećih stranaka, koje su uglavnom protive Sajedu, zatvoreni su protekle godine zbog različitih optužbi.

Te stranke nisu javno podržale niti jednog od tri kandidata na izborima u nedjelju, dok je drugima zabranjena kandidatura.

Prošloga mjeseca izborna komisija, čije je članove imenovao Sajed, diskvalificirala je troje istaknutih kandidata.

Sajed izveo "državni udar" prije tri godine

Parlamentarci odani Sajedu prošloga su tjedna oduzeli upravnom sudu ingerenciju nad izbornim sporovima, a smatra se da je taj sud bio posljednje neovisno pravosudno tijelo u zemlji.

Sajed je koncentrirao vlast u svojim rukama 2021. kada je raspustio izabrani parlament i preoblikovao ustav, što je država opisala kao državni udar.

Na referendum o ustavu izašlo je samo 30 posto birača, dok je u siječnju 2023. na izbore za parlament sa znatno smanjenim ovlastima izašlo samo 11 posto birača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.