KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Turističke kompanije traže tri nove mjere kako bi zadržale zaposlenike

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

HRVATSKA udruga turizma (HUT) pozdravlja odluku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) kojom se odobrava isplata 3250 kuna po radniku u razdoblju od najviše iduća 3 mjeseca u djelatnostima pogođenima koronavirusom, kao i dosadašnje odluke vlade za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti tvrtki u ugroženim sektorima gospodarstva.

No, imajući u vidu da nije realno očekivati brzi povrat turističkog prometa, a u želji da zadrže zaposlenike i gospodarsku aktivnost, iz HUT-a apeliraju na brzo donošenje tri dodatne vrste mjera.

Kako navode u svom priopćenju, traže oslobađanje, a ne samo odgodu plaćanja fiskalnih i parafiskalnih davanja za ugrožene gospodarstvenike u turizmu na svim razinama vlasti do 1. srpnja 2021. godine, i to najmanje 50 posto.

Nadalje, traže značajno smanjenje poreznih davanja, naročito PDV-a, za koji predlažu spuštanje na 5 posto do 1.srpnja 2021. godine. 

Ujedno, traže bespovratnu financijsku pomoć za ugrožene gospodarstvenike u turizmu u obujmu koji će omogućiti zadržavanja zaposlenih i potrebnu razinu gospodarskih aktivnosti radi pripreme i odvijanja ove i iduće turističke godine.

Iz HUT-a svima žele što brži izlazak iz ove situacije, uz napomenu da stoje na raspolaganju za pomoć u obliku korištenja njihovih objekata u zdravstvene svrhe u slučaju nužnosti, kao i za detaljnije artikuliranje predloženog seta mjera, kaže se još u priopćenju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.