Turska napala Kurde u Iraku i Siriji

Screenshot: X

Turska je pokrenula zračne napade na ciljeve kurdskih militanata u Siriji i Iraku, nakon što je za smrtonosni napad na sjedište turske nacionalne zrakoplovne kompanije jučer, u kojem je poginulo pet osoba, okrivila Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Turska Nacionalna obavještajna organizacija izjavila je da su ciljali brojna strateška mjesta koja koristi PKK ili sirijska kurdska milicija povezana s militantima, izvijestila je Anadolu agencija.

Nije bilo neposredne izjave PKK-a o napadu ili turskim zračnim napadima.

Kurdi: U napadima ubijeno 12 civila

Ciljevi su uključivali vojne, obavještajne, energetske i infrastrukturne objekte te skladišta streljiva, navodi se u izvješću. Sigurnosni dužnosnik rekao je da su u današnjim napadima korišteni dronovi.

Kurdima predvođene Sirijske demokratske snage (SDF) izjavile su danas da su turski zračni napadi ubili 12 civila na sjeveroistoku Sirije.

"Tijekom proteklih sati ... novi val turskih napada na sjevernu i istočnu Siriju ubio je 12 civila, uključujući dvoje djece, i ranio 25 drugih", navodi se u izjavi SDF-a.

"Osim naseljenih područja, turski ratni avioni i dronovi ciljali su pekare, elektrane, naftne objekte i kontrolne točke kurdske unutarnje sigurnosne snage", dodaje se u izjavi, koja također izvještava o turskom granatiranju.

Jučer su turske zračne snage izvele napade na slične ciljeve u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku, nekoliko sati nakon što su turski vladini dužnosnici okrivili PKK za smrtonosni napad na sjedište zrakoplovne i obrambene kompanije Tusaş blizu Ankare.

Više od 30 ciljeva uništeno je u zračnoj ofenzivi, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

Teroristički napad blizu Ankare

Podsjetimo, jučer se dogodio teroristički napad na sjedište turske nacionalne zračne kompanije blizu Ankare. Dvoje napadača, žena i muškarac, stigli su u sjedište tvrtke taksijem koji su oteli nakon što su ubili vozača. 

Naoružani jurišnim puškama, par je aktivirao eksplozive i otvorio vatru, ubivši četiri osobe u tvrtki, uključujući člana sigurnosnog osoblja i strojarskog inženjera.

Sigurnosni timovi poslani su čim je napad počeo oko 15:30 po lokalnom vremenu, rekao je ministar unutarnjih poslova. Dva napadača su također ubijena, a više od 20 osoba je ozlijeđeno u napadu.

TUSAS dizajnira, proizvodi i sastavlja civilne i vojne zrakoplove, bespilotne letjelice i druge sustave za obrambenu industriju i zračne sustave. Njihovi obrambeni sustavi smatraju se ključnima za prevlast Turske u borbi protiv kurdskih militanata.

Napad se dogodio dan nakon što je čelnik krajnje desničarske nacionalističke stranke, saveznika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, iznio mogućnost da bi vođa PKK-a u zatvoru mogao biti uvjetno pušten ako se odrekne nasilja i raspusti svoju organizaciju.

PKK Abdullaha Öcalana bori se za autonomiju na jugoistoku Turske u sukobu koji je od 1980-ih odnio desetke tisuća života. PKK je Turska, kao i zapadni saveznici zemlje, proglasila terorističkom organizacijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.