U Banjoj Luci zbog meningitisa hospitalizirano 11 djece, najmlađe ima šest mjeseci

Ilustracija: Dejan Rakita/PIXSELL

Prema podacima Klinike za dječje bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjoj Luci trenutno je hospitalizirano 11 djece s dijagnozom meningitisa, javlja Anadolu.

Najmlađe dijete ima šest mjeseci, a najstarije 12 godina. Svi su stabilno, naveli su iz UKC RS-a. Na ovoj Klinici se ne hospitaliziraju osobe sa simptomima neuroinfekcije koje su starije od 15 godina.

Do danas su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske pristigle četiri prijave obolijevanja od virusnog meningitisa na području Kotor Varoši i dvije na području Banje Luke.

Iz Instituta podsjećaju da meningitis predstavlja upalu moždanih ovojnica. Najčešći simptomi su povišena temperatura, glavobolja, izrazita osjetljivost na svjetlost (fotofobija), ukočenost vrata, mučnina i povraćanje.

"Ovisno o zahvaćenosti drugih organa i tkiva, prvenstveno centralnog živčanog sustava, mogu se javiti dezorijentiranost, napadaji, u najtežem obliku koma i neurološki deficiti (poput gubitka sluha ili vida, kognitivnog oštećenja ili slabosti udova)", navode iz Instituta.

Pranje ruku, dezinfekcija površina

Naglasili su da virusni meningitisi uglavnom imaju lakšu kliničku sliku nego meningitisi izazvani bakterijama. Pojašnjeno je i da su virusni meningitisi najčešće uzrokovani enterovirusima, koji se prenose feko-oralnim putem.

"Izlučuju se putem stolice i virusna kontaminacija ruku nastaje uslijed kontakta s fekalijama. Infekcija nastaje kada se putem kontaminiranih ruku virusne čestice progutaju. U nekim slučajevima je moguć prenos kapljičnim putem, putem respiratornih sekreta, ali on je rjeđi", istaknuli su iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Naglasili su da dobra higijenska praksa sprječava širenje virusa, što uključuje pranje ruku nakon korištenja WC-a, presvlačenja pelena ili posjećivanja bolesnih osoba. I dezinfekcija površina i predmeta će smanjiti mogućnost prenošenja enterovirusne infekcije. Pomoći će i pokrivanje usta i nosa kod kašlja ili kihanja te potom pranje ruku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.