U Baranji otkrivena spomen-ploča osječkim specijalcima ubijenim '91.

Otkrivanjem spomen ploče postavljene u sjećanje na dvojicu ubijenih pripadnika osječke specijalne policije "Orao", Darka Kušića i Mile Grbešića, danas je u baranjskom mjestu Dardi obilježena 33. obljetnica njihove pogibije.

Grbešić i Kušić su, sa svojim kolegama iz osječke jedinice specijalne policije, zarobljeni u zgradi Osnovne škole Darda 22. kolovoza 1991. u napadu snaga tzv. JNA i pobunjenog lokalnog srpskog stanovništva. Desetorica policajaca su nakon toga razmijenjeni, dok su Grbešić i Kušić ubijeni u zarobljeništvu. 

Ploču su otkrili Ivuša Kušić, majka ubijenog Darka Kušića, i Marko Pole, nekadašnji policajac i ratni zarobljenik.

Državni tajnik: Njihova žrtva nije bila uzaludna, nećemo je prepustiti zaboravu

Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Tomislav Bilandžić istaknuo je da se danas izražava zahvalnost i poštovanje poginulim i zarobljenim pripadnicima specijalne policije.

"Došli smo svjedočiti da njihova žrtva nije bila uzaludna, i da je nećemo prepustiti zaboravu. Upravo su pripadnici specijalne policije prvi stali u obranu RH, a generacije rođene poslije Domovinskog rata, trebaju znati da je moderna Hrvatska stvorena u tome ratu i zahvaljujući herojskoj obrani branitelja i hrvatskog naroda",  poručio je Bilandžić.

Šef osječko-baranjske policije: I dalje tražimo individualnu odgovornost i neposredne počinitelje

Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Ladislav Bece podsjetio je da je na današnji dan 1991. više od 30 pripadnika specijalne policije, podijeljeni u tri skupine, sudjelovalo u borbenoj akciji u Baranji, od kojih je jedna zarobljena u Dardi, a dvoje policajaca je ubijeno u zarobljeništvu.

Dodao je kako je za ovaj zločin, pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu podignuta optužnica protiv tadašnjeg čelnika pobunjenih Srba Gorana Hadžića, te kaznena prijava protiv zapovjednika 51. motorizirane brigade tzv. JNA Emesa Tase, ali su obojica u međuvremenu umrli, pa su postupci protiv njih obustavljeni.

"Naravno da s time nismo zadovoljni pa mi i dalje radimo i tražimo individualnu odgovornost te neposredne počinitelje kako bi ih kazneno prijavili i priveli pravdi", rekao je Bece.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić kazao je kako je postavljanje spomen-ploče trajno svjedočenje o događajima u Dardi 1991. godine te znak sjećanja i zahvalnosti na žrtvu dvojice ubijenih policajaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.