U dva mjeseca dvaput pokušan atentat na Trumpa. Je li ovo "novo normalno" za Ameriku?

Foto: EPA

Nakon desetljeća bez političkog nasilja usmjerenog prema predsjedničkom kandidatu iz jedne od najvećih stranaka, Amerika je ovo doživjela dva puta u razmaku od dva mjeseca, s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom kao metom u oba navrata.

Sredinom srpnja za dlaku je izbjegao smrt kada ga je napadač ustrijelio u uho na skupu u Butleru u Pennsylvaniji.

Dva mjeseca kasnije bio je očigledna meta još jednog potencijalnog atentatora. Amerikanci se očito moraju prilagoditi "novom normalnom" u politici, koju obilježavaju grube podjele u društvu, oštra retorika, a ponašanje kandidata je poptuno erodiralo. S obzirom na nacionalnu epidemiju oružanog nasilja, ovakvi napad mogli bi postati pravilo, piše BBC.

"Nasilju nema mjesta u Americi", izjavila je potpredsjednica i demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris nakon incidenta na Floridi.

Velike podjele i oštra retorika

Donald Trump je u svojoj prvoj izjavi nakon pokušaja atentata obećao da ga ništa neće usporiti niti natjerati da se preda.

Odgovor se uklapa u stil njegove kampanje koja je često tvrdila da je bivši predsjednik postao meta progona i napada jer govori u ime "zapostavljenih" Amerikanaca.

Njegove riječi nakon njegovog prvog pokušaja atentata u srpnju - "borba, borba, borba" - postale su poklič njegovih pristaša.

“Oni ne idu na mene, oni idu na vas”, voli reći Trump. "Samo im stojim na putu", dodaje. Sada Trump ima još jedan dramatičan primjer kojim može ilustrirati tu svoju tvrdnju.

Ovaj događaj možda neće imati toliki medijski odjek kao atentat u srpnju, ali će svakako neko vrijeme dominirati kampanjom ispred ostalih tema, poput nedavne debate i Trumpovih suludih izjava poput toga da imigranti u Ohiju jedu kućne ljubimce ili toga da na društvenim mrežama vrijeđa glazbenicu Taylor Swift jer je pružila podršku Kamali Harris.

Amerika ovakvu predsjedničku kampanju ne pamti, a ostaje za vidjeti koliko će se još obrata dogoditi prije samih izbora u studenom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.