U Francuskoj godišnjica "zaboravljenog Dana D". Macron zahvalio vojnicima iz Afrike

Foto: Profimedia

Komemoracije povodom obilježavanja 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja na jugu Francuske djelomično su otkazane jer su meteorolozi najavili grmljavinsko nevrijeme. Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao je održati prijem na amfibijskom nosaču helikoptera Dixmude, no to je moralo biti otkazano.

Šest afričkih čelnika pridružilo se predsjedniku Macronu na ceremoniji na nacionalnom groblju u Boulouris-sur-Meru u znak sjećanja na operaciju. Iskrcavanje u Provansi odigralo je ključnu ulogu u oslobađanju Francuske tijekom Drugog svjetskog rata, omogućivši savezničkim snagama da povrate veći dio južne Francuske.

Operacija ponekada nazivana "zaboravljenim danom D", dogodila se ubrzo nakon mnogo poznatijeg iskrcavanja u Normandiji. Iskrcavanje u Provansi počelo je kada se oko 100.000 američkih, britanskih i kanadskih vojnika iskrcalo na plaže Francuske rivijere 15. kolovoza 1944. godine.

"Znali su da su u golemoj opasnosti"

Slijedilo ih je 250.000 vojnika regrutiranih uglavnom iz francuskih kolonija u sjevernoj Africi i subsaharskoj Africi. Međutim, bila su potrebna desetljeća da se prilikom obilježavanja vojne operacije počne govoriti o njihovoj ulozi.

"Francuska nas je zaboravila, ali sad nam nadoknađuje za izgubljeno vrijeme", rekao je Oumar Dieme, bivši senegalski vojnik koji je prisustvovao ceremoniji, prenosi novinska agencija AFP.

Macron je na ceremoniji u Boulouris-sur-Meru, gdje su pokopane stotine vojnika, rekao da su se ljudi koji su sudjelovali u iskrcavanju borili za "pravo na samoodređenje, suverenitet i teritorijalni integritet". Odao je počast važnoj ulozi afričkih vojnika, koji su često bili regrutirani nasilno, a dolazili su iz područja današnjeg Kameruna, Srednjoafričke Republike, Gabona, Toga, Maroka i Nigera.

"Svi su oni izvršili, tog dana i onih koji su uslijedili, posao za koji su znali da predstavlja golemu opasnost. A ipak su to učinili odvažno i s nepobitnom snagom", naveo je. Francuskom predsjedniku pridružili su se Paul Biya iz Kameruna i Faustin-Archange Touadera iz Srednjoafričke Republike te nekoliko drugih čelnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.