U Grčkoj krenuo šestodnevni radni tjedan u nekim industrijama

Foto: EPA

Grčka je u određenim industrijama uvela šestodnevni radni tjedan s ciljem poticanja gospodarskog rasta. Novi zakon, koji je stupio na snagu početkom srpnja, omogućava zaposlenicima da umjesto 40 sati tjedno rade 48.

Šestodnevni radni tjedan odnosi se samo na tvrtke koje rade 24 sata dnevno i nije obavezno za radnike, kojima se  prekovremeni rad plaća dodatnih 40 posto.

Potez suprotan trendovima u Europi i SAD-u

Međutim, potez grčke vlade u suprotnosti je s kulturom rada drugdje u Europi i SAD-u, gdje trendovi idu u smjeru četverodnevnog radnog tjedna. Tvrtke koje usvajaju ove politike obično tvrde da četverodnevni radni tjedan u praksi povećava produktivnost i dobrobit radnika.

U grčkoj vladi kažu kako se nadaju da će šestodnevni radni tjedan pomoći u borbi protiv rada na crno koji dovodi do utaje poreza, prenijela je grčka javna televizija ERTNews. Turistička poduzeća i prehrambena industrija nisu uključeni u novi zakon.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da je "srž ovog zakona prilagođena radnicima, da je duboko usmjerena na rast", dodavši da "dovodi Grčku u sklad s ostakom Europe."

Naime, Direktiva o radnom vremenu EU-a zahtijeva od država članica da zajamče ograničenje od 48 sati tjednog radnog vremena, uključujući prekovremeni rad.

Financijska kriza teško naštetila Grčkoj

Globalna financijska kriza kasnih 2000-ih imala je razoran učinak na Grčku, budući da je nasljeđe visoke javne potrošnje i raširene utaje poreza ostavilo zemlju s ogromnim dugovima.

Premijeru Micotakisu pripisuje se zasluga za uspješno vraćanje gospodarstva na put rasta nakon što je kriza prisilila Grčku da zatraži tri međunarodna paketa spašavanja.

No, kada je riječ o radnim trendovima, čini se da se Grčka kreće u suprotnom smjeru od ostalih nacija. Od pandemije Covida tvrtke prihvaćaju fleksibilne modele rada i mnoge su isprobale četverodnevni radni tjedan, a zaposlenici nisu primijetili gubitak u plaćama.

Probe četverodnevnog tjedna na Islandu opisane su kao "nevjerojatan uspjeh" i dovele su do toga da su mnogi radnici prešli na kraće radno vrijeme. Istraživači tog eksperimenta tvrde da je produktivnost ostala ista ili poboljšana na većini radnih mjesta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.