U Kanadi se otrovali začinom, bio kontaminiran otrovnom biljkom koja raste i kod nas

Foto: Javno zdravstvo regije York

GOSTI restorana koji su se razboljeli nakon posjeta ugostiteljskom objektu u blizini Toronta vjerojatno su jeli hranu kontaminiranu otrovnim jedićem, rekli su kanadski zdravstveni dužnosnici. Dvanaest osoba je u ponedjeljak završilo u bolnici, od čega četvero na jedinici intenzivne njege.

Vlasti smatraju da se toksin nalazio u začinima, koji su u međuvremenu povučeni s polica.

Jedić je otrovna biljka koja može ozbiljno utjecati na živčani sustav. Javno zdravstvo regije York priopćilo je da su se ljudi razboljeli nakon što su jeli u restoranu Delight Restaurant & BBQ, koji se nalazi sjeverno od Toronta.

Gosti su se nakon posjeta restoranu javili u obližnje bolnice sa simptomima koji podsjećaju na trovanje jedićem. Većina se u međuvremenu oporavila, dok su drugi i dalje u bolnici, ali se oporavljaju, piše BBC.

Kod nas raste po planinama Gorskog kotara i na Velebitu

Dužnosnici smatraju da je došlo do slučajnog trovanja jer je u hrani korišten začin u kojem se nalazio toksin. Poslali su hranu i druge uzorke u laboratorij na potvrdu. Restoran je surađivao s istragom.

Dva proizvoda, začini galangal, koji je uobičajen u azijskoj kuhinji, i radix aconiti kusnezoffii, koji se tradicionalno koristi u kineskoj medicini, povučeni su iz maloprodaje.

Jedić je smrtonosno otrovna biljka iz porodice žabnjakovki. U Hrvatskoj rastu najmanje dvije podvrste. Biljka je rasprostranjena po zapadnoj i srednjoj Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, a kod nas raste po planinama Gorskog kotara i na Velebitu.

Njegovo korijenje je izuzetno otrovno i smrtonosno. Ako se proguta, simptomi se pojavljuju brzo, a većina smrtnih slučajeva dogodi se unutar nekoliko sati. Žličica čistog otrova jedića dovoljna je da ubije nekoliko ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.