U Kazahstanu se održavaju prijevremeni izbori, pobjednik se već zna

Foto: EPA

KAZAHSTANSKI predsjednik Kasim-Džomart Tokajev održava prijevremene izbore na kojima će sigurno pobijediti, učvršćujući svoju vlast manje od godinu dana nakon što je potisnuo svog dugogodišnjeg prethodnika Nursultana Nazarbajeva.

Bivši diplomat, koji je došao na vlast 2019. kao Nazarbajevljev ručno odabrani nasljednik, kada je jedini vladar zemlje od sovjetske ere sišao s vlasti, raskinuo je sa svojim bivšim pokroviteljem nakon pobune u siječnju koju je Tokajev nazvao pokušajem državnog udara.

Nova izborna pobjeda protiv pet malo poznatih kandidata Tokajevu (69) će osigurati neku vrstu moćnog osobnog mandata koji je i Nazarbajev sebi rutinski osiguravao dok je gradio kult ličnosti tijekom pet uzastopnih mandata.

Nazarbajev, koji je nakon odlaska s vlasti držao važne položaje, odrekao ih se tijekom pobune u kojoj je poginulo 238 ljudi. Tokajev je od tada prisilio saveznike Nazarbajeva da se odreknu drugih položaja i promijenio ime glavnog grada, preimenovanog u Nur-Sultan Nazarbajevu u čast, natrag u Astanu.

Preliminarni rezultati sutra

Tokajev je pozvao Rusiju u pomoć da uguši nemire, ali se od tada držao podalje od Moskve, izbjegavajući dati javnu potporu ruskom ratu u Ukrajini. Rusija je najveći trgovački partner Kazahstana, a rusko klizanje u recesiju naštetilo je kazahstanskom gospodarskom rastu, dok je snaga rublja pomogla da inflacija u Kazahstanu poraste na 14-godišnji maksimum.

Tokajev, bivši ministar vanjskih poslova i zamjenik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, proveo je ustavne reforme koje ograničavaju i njegovu vlast na dva mandata. Također je obećao smanjiti nejednakost prihoda iskorjenjivanjem korupcije i pravednijom preraspodjelom bogatstva.

Ankete predviđaju da ni jedan od ostalih pet kandidata neće imati dvoznamenkasti rezultat. "Od onih koji se natječu za predsjednika poznajem samo Tokajeva", rekao je Timerlan Sadikov, stanovnik najvećeg kazahstanskog grada Almatija.

"I drugo, način na koji se ponašao na međunarodnoj sceni bio je vrlo privlačan." Preliminarni rezultati glasanja očekuju se u ponedjeljak, a podaci izlaznih anketa bit će objavljeni nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u 20 sati po lokalnom vremenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.