U Osijeku će se održati prvi hrvatski sajam dronova

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

NA SAJAMSKOM prostoru Pampas u Osijeku će 12. i 13. svibnja biti održan Osijek Drone Expo, prvi hrvatski sajam dronova, najavljeno je na konferenciji za novinare.


Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega rekao je da Gradska uprava već dulje želi s tvrtkom Osječki sajam napraviti iskorak, okrenuti se novim tehnologijama i u potpunosti iskoristi sajamski potencijal koji grad ima.

Prema njegovim riječima, održavanje  sajma dronova je prva inicijativa u tom smjeru, no zapravo je riječ o dva velika projekta - sajmu dronova i Virtualnom sajmu koji tvrtka Osječki sajam upravo priprema.

Sajam dronova i Virtualni sajam


Sajam dronova neće biti klasični sajam, nego svojevrsni događaj za građane jer nudi puno različitih sadržaja. Kad je riječ o Virtualnom sajmu, na jednoj web platformi će biti ponuda svih prodavača koji sudjeluju na nekom od osječkih sajmova te će 365 dana u godini ti prodavači moći prodavati svoje proizvode, a kupci vidjeti njihovu ponudu, rekao je Požega.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš je rekla da Osijek ima jak IT sektor, koji prati trendove, a  scena bespilotnih letjelica u Hrvatskoj je u uzletu. "Stoga mi je drago da održavanjem prvog sajma dronova prednjačimo u Hrvatskoj, ali i šire", kazala je Gamoš.

Vlasnici tvrtki Trotoar i Hexaworx, Vedran Kralj i Ivan Vidaković, najavili su dolazak velikog broja proizvođača dronova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske, što sajmu Osijek Drone Expo daje međunarodni karakter.

Dron race kup Hrvatske

Prema njihovim riječima, prvoga dana na sajmu će biti niz predavanja o poslovnom i zabavnom načinu korištenja dronova i zakonskoj regulativi njihova korištenja. Bit će predstavljene i nove tehnologije, održat će se radionice za one koji žele sastaviti vlastiti dron i nagradne igre za djecu čiji će pobjednici dobiti prave dronove.

"Drugog dana, 13. svibnja, najzanimljiviji je dio programa - utrka Dron race kup Hrvatske na posebno uređenoj stazi za utrke dronova", najavio je Kralj.

Direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović je rekao da je Osijek Drone Expo odmak od tradicionalnih sajamskih manifestacija i dodao kako su sve sajamske priredbe besplatne za posjetitelje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.