U padu F-16 poginuo je iskusni ukrajinski pilot. "Uništio je tri ruske rakete i dron"

Foto: X

Ukrajina oplakuje gubitak jednog od svojih najcjenjenijih borbenih pilota, koji je poginuo u padu F-16. Pukovnik Oleksij Mes (30) poznat po kodnom imenu Moonfish, bio je jedan od najiskusnijih kijevskih pilota i jedan od prvih ukrajinskih zrakoplovaca kvalificiranih za letenje F-16 zrakoplovom.

Poginuo je samo nekoliko tjedana nakon što je prva serija naprednih borbenih zrakoplova F-16 isporučena Ukrajini. Imao je ključnu ulogu u uvjeravanju Washingtona i saveznika iz NATO-a da doniraju ove avione Ukrajini. Godine 2022. putovao je u Sjedinjene Američke Države s kolegom pilotom Andrijem Pilščikovim, kako bi lobirali za F-16 za Ukrajinu.

Sprovod pukovnika Mesa održan je u njegovom rodnom gradu Šepetivka na zapadu Ukrajine. Stotine ljudi prisustvovalo je službi, a njegov lijes bio je prekriven ukrajinskom zastavom. Ukrajinski zastupnik rekao je za The Telegraph da je smrt pukovnika Mesa tragedija za njegove sunarodnjake i za vojsku Kijeva.

"Bio je jedan od onih koji su promovirali ideju o važnosti osiguravanja modernih zrakoplova Ukrajini", rekao je Oleksij Gončarenko. "On i još jedan vrhunski pilot putovali su u Sjedinjene Države kako bi se sastali s kongresmenima i uvjerili ih u potrebu za F-16. Bio je jedan od prvih ukrajinskih pilota obučenih za F-16. Ovo je zaista težak gubitak za cijelu Ukrajinu, a posebno za zračne snage", dodao je.

Što se dogodilo?

Točne okolnosti smrti pukovnika Mesa i dalje nisu jasne, ali prve istrage sugeriraju da je njegov F-16 oboren jednim od najnaprednijih protuzračnih sustava na svijetu, američkom Patriotom, tijekom baraža raketnih napada Rusije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je šefa zračnih snaga zbog incidenta koji se dogodio petak navečer.

Smrt vrhunskog pilota i gubitak F-16 zrakoplova, vrijednog između 20 i 70 milijuna dolara, predstavljaju značajan udarac za Ukrajinu, koja je dvije godine tražila isporuku F-16 od zapadnih saveznika.

Iako bi za punu operativnu eskadrilu bilo potrebno 40 pilota i 20 F-16 zrakoplova, američki dužnosnik rekao je za Wall Street Journal da je Ukrajina do sada primila samo šest F-16 zrakoplova i imala samo šest pilota obučenih za upravljanje njima.

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga posmrtno je dodijelio Mesu čin pukovnika. Opisujući okolnosti njegove smrti, zapovjedništvo zapadnih zračnih snaga Ukrajine reklo je da je pukovnik Mes uništio "tri krstareće rakete i jedan ruski dron". Dodali su da je on "herojski vodio svoju posljednju bitku na nebu… nažalost po cijenu vlastitog života".

Zapovjedništvo je dalje reklo da je "Oleksij Mes bio snažan i odan vojnik, vrhunski pilot, vođa na zemlji i na nebu, dobar prijatelj, voljeni sin, otac, muž i domoljub svoje zemlje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.