U Rogoznici iznajmljuju vilu s "privatnom plažom": "To je ekskluzivan pristup moru"

Foto: Screenshot

PRIVATNE plaže u Hrvatskoj ne postoje. Unatoč Zakonu o pomorskom dobru, svako ljeto iznova vlasnici apartmana i luksuznih vila svoje objekte oglašavaju i iznajmljuju s privatnom plažom. Često ih ograđuju i zabranjuju ulazak, a nerijetko dolazi i do nasrtaja na kupače koji pokušaju pristupiti manjim plažama. 

U naselju Zatoglav koje se smjestilo između Rogoznice i Ražnja, Tatjana Zadravec iznajmljuje Diamond villas resort s dvije luksuzne vile koje imaju bazen i privatnu plažu. Luksuzne vile s privatnom plažom, unatoč tome što takve ne postoje u Hrvatskoj, oglašava na Bookingu, VipHolidayBooker i agenciji za nekretnine Regent. 

Vila s privatnim pristaništem i plažom 

Vile su smještajnog kapaciteta za osam osoba s 340 metara kvadratnih u kojem su, uz luksuzno opremljen dnevni boravak i kuhinju, dostupne tri spavaće sobe, tri kupaonice te vanjski bazen od 100 metara kvadratnih. 

Cijena vila se kreće od 1100 do 2700 eura po noćenju, dok je cijena za tjedno iznajmljivanje od 7700 do gotovo 19.000 eura. Neposredno ispod vile izgrađen je bungalov, a na stranicama se može vidjeti kako su gostima dostupni privatna plaža i privatno pristanište. 

Vlasnica: Ne oglašavamo privatnu plažu, to je ekskluzivan pristup

Tatjana Zadravec direktorica je resorta i dvije istoimene tvrtke, od koje je jedna prošle godine ostvarila povećanje prihoda od 154%, u iznosu od 109.604 eura, u odnosu na prošlu godinu. Direktoricu Zadravec Index je pitao ima li koncesiju za ograđenu plažu, zna li da privatne plaže u Hrvatskoj ne postoje te kako objašnjava bungalov na plaži i oglašavanje privatne plaže. 

"Nigdje se ne oglašava Vila s privatnom plažom. Na našoj stranici se može preko partnerske agencije iznajmiti samo Vila 1 i Vila 2. Tu piše da gosti imaju vile i ekskluzivni pristup do plaže, koja je opće dobro”, kazala nam je Tatjana Zadravec. 

Bungalove uklonili prošle godine po nalogu inspekcije

Nakon upita, ponovo smo provjerili što piše na stranicama, no i dalje se nigdje ne spominje opće dobro, već isključivo privatne plaže. Na pitanje o bungalovima, Zadravec tvrdi kako oni ne postoje unatoč fotografijama na stranici. 

"Na zemljištu u privatnom vlasništvu uz more NE postoje nikakvi bungalovi. Vjerojatno gledate stare slike koje nisu bile updateane na stranici. Prošle godine je postojala drvena zabrana od sunca, koju smo u skladu s Rješenjem građevinske inspekcije potpuno maknuli”, kazala je te otkrila kako su već do sada imali problema s pomorskim dobrom koje su koristili kao privatnu plažu.

"Privatno zemljište je ograđeno osam metara od mora. Privatno vlasništvo je definirano sve do granica mora, kako god, mi smo se zbog poznavanja općeg Zakona o pomorskom dobru s ogradom pomaknuli osam metara od mora. 

Kod nadležnog tijela u Općini Rogoznica zatražili smo koncesiju za ležaljke, ali su nam odgovorili da na tom dijelu pomorsko dobro nije definirano i ne može izdati Rješenje za koncesiju."

Tvrdi kako plaža nije pod ključem i da je pristup do mora omogućen svim posjetiteljima te da ne narušavaju pomorsko dobro. Na naše pitanje da nam pošalje fotografije trenutnog stanja, jer tvrdi kako se ono razlikuje od fotografija na stranici, vlasnica Zadravec kaže kako ih ne posjeduje.

Dodala je kako su bitne činjenice i postojeće stanje te da se na njihovim stranicama jasno vidi kako gostima nude samo pristup do mora i plaže. Ipak, na službenim stranicama i Bookingu vidljivo je sasvim suprotno. 

Privatnu plažu oglašavala licencirana agencija 

Oglašavanje privatne plaže uklonila je tek licencirana agencija za nekretnine Regent nakon što smo im poslali službeni upit na koji nisu odgovorili. Zabunom su, pretpostavljamo, mail upućen vlasnici proslijedili nama. U njemu su tražili odgovore vlasnice na naš upit, dok nam oni nisu odgovorili.

Vilu s privatnom plažom su oglašavali i na TikToku, a nakon komentara čitatelja kako privatna plaža ne postoji, zabranili su komentiranje. U trenutku pisanja teksta, video o vili s privatnom plažom i dalje je bio dostupan na njihovom službenom TikToku. O svemu se oglasio predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

"Udruženje poslovanja nekretninama HGK ne podržava oblik oglašavanja u kojem se iznose lažni ili zavaravajući oglasi u cilju privlačenja potencijalnih kupaca, posebno ako se u oglasu promovira i neki oblik protuzakonitog djelovanja.

Građani koji posumnjaju na takvo oglašavanje mogu poslati pritužbu na adresu Udruženja. Komisija nakon toga traži očitovanje posrednika te nakon dobivenog očitovanja rješava predmet. Ako se u postupku dokaže da je posrednik kršio zakon ili Kodeks etike, Komisija izriče sankciju koja joj je na raspolaganju”, zaključio je Ranilović. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.