U Slavoniji i Zagrebu srušena stabla, razbijeni krovovi... Evo što nas čeka danas

Foto: CROPIX/Miroslav Slafhauzer

Jako olujno nevrijeme poharalo je jučer Slavoniju i zagrebačko područje. 

Jak vjetar, kiša praćena grmljavinom i tuča stvorili su ogromne probleme u Sisku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Županji te okolici. 

Krenulo je s olujom u Zagrebu i Dugom Selu. U glavnom gradu zbog oštećenja naponske mreže i pada stabala nisu vozili tramvaji, a dijelovi grada ostali su bez struje. Nevrijeme je potom došlo do Siska, gdje je vjetar lomio grane, a onda se nastavilo u Slavoniji s jakom tučom i grmljavinom.

U Bošnjacima kod Županje padala je snažna tuča nakon koje je nastala velika šteta. Krovovi, fasade i prozori kuća bili su razbijeni.

 

U Vinkovcima je vjetar čupao stabla iz zemlje, a polomljena je i građevinska skela.

 

Foto: Čitatelj Indexa

 

Foto: Čitatelj Indexa

 

Foto: Čitatelj Indexa

 

Foto: Čitatelj Indexa

Potom je pred kraj večeri nakratko pala jaka kiša u Zagrebu, zbog čega su dijelovi grada bili poplavljeni.

 

 

U Vukovaru i okolici poplavljena dvorišta i kuće, padala stabla, čupali se krovovi i fasade

Najveća materijalna šteta prouzročena nevremenom zabilježena je na području Vukovarsko-srijemske županije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je 70-ak poziva vezanih uz posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakom tučom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije i prouzročilo veliku materijalnu štetu.

Dojave se odnose na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala te oštećenja automobila, krovova i fasada.

Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci te gradova Županje i Vinkovaca.

Stabla padala po cesti i u Zagrebu

Sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji, a radi utvrđivanja štete u obilasku su vršitelj dužnosti župana Franjo Orešković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, kažu iz Ravnateljstva civilne zaštite. 

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom zahvatilo je oko 18:30 i zapadni dio Brodsko-posavske županije, gdje je Županijski centar 112 zaprimio 60-ak poziva građana o padovima stabala, oštećenjima krovova, električnih vodova i automobila.

Na području Županijskog centra 112 Zagreb zaprimljeno je dvjestotinjak poziva građana koji su zbog sanacije posljedica nevremena tražili intervenciju žurnih službi.

Također, 15-ak poziva zaprimljeno je s područja Grada Zagreba koji su se odnosili na uklanjanje stabla s prometnice.

Bez struje ostali Kloštar Ivanić i obližnja naselja

Najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na stabla srušena na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod bez opskrbe električnom energijom ostali su korisnici na području Općine Kloštar Ivanić i naselja Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci, Čemernica Lonjska.

U Županijskom centru 112 Zagreb nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Na teren su upućene žurne službe koje rade na otklanjanju posljedica nevremena.

Danas osjetno svježije vrijeme

Meteorolozi kažu da će se nestabilno vrijeme nastaviti i danas u većem dijelu zemlje. Očekuje se nastavak promjene i osvježenja koje je započelo u drugom dijelu današnjeg dana.

U utorak na kopnu osjetno svježije s umjerenim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te nestabilno. Većina kiše, pa i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, past će uz Savu ili južnije. U srijedu djelomice sunčano, od četvrtka uglavnom suho te malo toplije.

Na moru u utorak nestabilno, osobito će u Dalmaciji biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će bura, najjača na sjevernom dijelu. Već će u sunčaniju srijedu slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, a od četvrtka opet toplije, kažu HRT-ovi meteorolozi.

DHMZ: Pljuskovi na Jadranu, podno Velebita olujni udari

Umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme.

Poslijepodne sa sjeverozapada postupno smanjenje naoblake i prestanak oborine. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, te sjeverozapadnjak, još na jugu prolazno i jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23°C. Najviša dnevna između 23 i 28°C, u gorju niža.

Što se upozorenja tiče, DHMZ za danas nema ono najgore - crveno. No upaljeni su narančasti i žuti alarm, posebno na obali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.