U uraganu Helene poginulo sto ljudi, ima nestalih. Biden putuje u pogođena područja

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da namjerava otputovati u Sjevernu Karolinu kako bi vidio štetu nastalu zbog oluje Helene.

Stanovnici zapadnog dijela Sjeverne Karoline su se jučer suočili s "postapokaliptičnim" krajolikom nakon oluje, pri čemu se stotine ljudi i dalje vode kao nestali, ceste su poplavljene i ne funkcioniraju osnovne usluge.

Biden je novinarima rekao da namjerava otići u Sjevernu Karolinu nakon brifinga s guvernerom savezne države Royom Cooperom i čelnicom Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama Deanne Criswell.

Predsjednik će sudjelovati na lokalnom brifingu i zrakoplovom obići Asheville, objavio je u ponedjeljak na društvenoj platformi X.

Dodao je da također planira što prije otputovati u Georgiju i Floridu.

Biden je jučer optužio republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da "laže" kada je rekao da guverner Georgije i republikanac Brian Kemp nije mogao stupiti u kontakt s Bijelom kućom nakon oluje.

"To jednostavno nije istina i to je neodgovorno", kazao je Biden novinarima. Kemp i Biden su potvrdili da su razgovarali u nedjelju. Trumpov glasnogovornik nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Više od 100 mrtvih, ima nestalih

Dužnosnici su zabilježili više od 100 smrtnih slučajeva diljem nekoliko saveznih država zbog oluje Helene, koja je bila velik uragan kada je pogodila Floridu kasno u četvrtak prije nego što je prošla kroz Georgiju te Sjevernu i Južnu Karolinu.

Dužnosnici su rekli da će broj poginulih vjerojatno još narasti premda se nadaju da će djelatnici hitnih službi pronaći većinu nestalih osoba jer su uspjeli doprijeti do većeg broja lokacija i jer su proradile mobilne telekomunikacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.