U Vukovar stižu posjetitelji, u 10 će se okupiti pred bolnicom

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U VUKOVAR unatoč kiši od ranog jutra pristižu brojni posjetitelji iz cijele Hrvatske, kao i BiH, sa željom da u spomen na 18. studenog 1991., kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljena obrana grada na Dunavu, odaju počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.

Neki od hodočasnika u Vukovar su stigli još u četvrtak, posebice oni iz udaljenijih gradova i mjesta, iz Splita, Dubrovnika, Zadra ili mjesta u Hercegovini. Stigli su autobusima, automobilima, motorima, pa i biciklima, a dio se odlučio i za hod. Među njima su i posavski branitelji koji već godinama pješače od Orašja u Bosni i Hercegovini do Vukovara kako bi 18. studenoga odali počast gradu heroju.

Mnogi od posjetitelja su ogrnuti hrvatskim zastavama, a u rukama nose hrvatske zastave i zastave ratnih postrojbi krajeva iz kojih dolaze. Svima njima krajnje je odredište vukovarska Nacionalna memorijalna bolnica "Dr. Juraj Njavro" u čijem će dvorištu u 10 sati početi komemorativna svečanost "Vukovar - mjesto posebno domovinskog pijeteta".

Stiže Plenković

Potom će se u Koloni sjećanja svi uputiti 5.5 kilometara dugim putom, vukovarskim ulicama, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i upaliti svijeće. U programu će sudjelovati Klapa Sveti Juraj HRM-a i Policijska klapa Sveti Mihovil te glumac Darko Milas. U Hrvatskoj danas zvone zvona za Vukovar, a Dunav će postati svjetlosna rijeka sjećanja

Programu u Memorijalnoj bolnici nazočit će, uz okupljene branitelje i predstavnike udruga, i predstavnici državnog vrha, predsjednik vlade RH Andrej Plenković  i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvima.

Molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara na groblju predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, dok će, također na groblju, misu za sve žrtve iz Domovinskog rata predvoditi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Rano jutros učenici vukovarskih osnovnih škola upalili su nekoliko tisuća lampiona koji gore po cijelom Vukovaru, duž prometnica, ali i u prozorima domova Vukovaraca.

U 17 sati puštanje lampiona Dunavom

Predsjednik vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položit će vijence i kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Vukovaru je boravio u četvrtak te je počast žrtvama stradalim u Vukovaru u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. odao polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Iz franjevačkog samostana u Vukovaru i ove je godine odaslan poziv za Zvon za Vukovar, inicijativu s ciljem da točno u 18 sati i 11 minuta sa svih crkava u Hrvatskoj zazvone zvona te se i na taj način oda počast žrtvi Vukovara.

Za 17 sati planirana je svjetlosna rijeka sjećanja, odnosno puštanje upaljenih crvenih i bijelih lampiona Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.