U Zagrebu zbog saharskog pijeska loša kvaliteta zraka. Još je gore u Splitu i Rijeci

Foto: PIXSELL/Emica Elvedji

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je da je kvaliteta zraka u Zagrebu danas loša. 

To pokazuju mjerne gradske postaje, a na trenutno stanje jako utječe i saharska prašina, zbog koje je zrak u petak bio zamućen te imao žućkast odsjaj.

Nakon kiše koja je noćas pala u Zagrebu, mnoge građane iznenadila je prljavština na njihovim automobilima koju su donijele oborine.

U Rijeci i Splitu kvaliteta zraka još lošija

Prema današnjim podacima mjernih postaja, kvaliteta zraka u Splitu i Rijeci još je gora nego u Zagrebu. Tamo je označena kao vrlo loša. 

U Splitu je onečišćenje česticama PM₁₀ na 111,81 i česticama PM₂.₅ na 43,92, a u Rijeci PM₁₀ iznosi 142,10, a PM₂.₅ je 50,22.

"Saharska prašina pogoršava kvalitetu zraka"

"Saharska prašina pogoršava kvalitetu zraka i povećava razinu čestica u zraku. To može biti opasno, posebno za malu djecu, starije odrasle osobe i osobe s plućnim bolestima i kroničnim kardiopulmonalnim bolestima", objasnila je dr. Joy St John, izvršna direktorica CARPHA-e, prenosi N1.

"Saharska prašina također može pogoršati zdravstvene simptome onih koji pate od astme, alergija i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)", dodala je.

Kako se zaštititi?

Kako biste se zaštitili od štetnih učinaka saharske prašine, savjetuje se poduzimanje određenih zaštitnih mjera. U pravilu, ako se nađete u prašnjavoj oluji, pridržavajte se onih preporuka koje se odnose i na situacije kada je kvaliteta zraka loša.

Ostanite u kući što je više moguće, a kada ste vani, nosite masku za prašinu. Na prvi znak poteškoća s disanjem odmah potražite stručni liječnički savjet.

Zašto nam dolazi saharski pijesak?

"Transport saharske prašine preko Sredozemlja u Europu nije neuobičajen. Promatranja pokazuju porast intenziteta i učestalosti ovih događaja za neke dijelove Europe posljednjih godina, naglašavajući važnost kontinuiranog praćenja naše atmosfere kako bismo razumjeli kako bi se kvaliteta zraka mogla promijeniti u odnosu na te epizode", rekao je viši znanstvenik CAMS-a Mark Parrington, prenosi N1.

Eumetsat navodi da se čestice saharske prašine podižu u atmosferu naletima površinskog vjetra i mogu se prenositi i taložiti tisućama kilometara daleko.

Utjecaj na zdravlje

Posljednja predviđanja CAMS-a otkrila su da je saharska prašina značajno utjecala na kvalitetu zraka u jugoistočnoj Europi i istočnom Sredozemlju, a najveće pogoršanje kvalitete zraka zabilježeno je u Bugarskoj, Cipru i Grčkoj.

Karipska agencija za javno zdravstvo (CARPHA) ranije je pisala o utjecaju saharskog pijeska na zdravlje pozivajući ljude da se zaštite od štetnih zdravstvenih učinaka oblaka saharske prašine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.