FOTO U Zemuniku predstavljeni borbeni helikopteri Kiowe, pogledajte kako izgledaju

ŠESNAEST helikoptera Kiowa Warrior, tri simulatora te pričuvni dijelovi i oprema, nabavljeni u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a, predstavljeni su u četvrtak u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni Zemuniku.

Uspješna priča koja je počela prije dvije godine između partnera i saveznika realizirana je na obostrano zadovoljstvo te potvrđuje izvrsnu suradnju, rekao je u Zemuniku ministar obrane Damir Krstičević.  Dodao je da se donacija nastavlja kroz program obuke i održavanja.



Uvođenje Kiowa u upotrebu trajat će pet godina


"Američka pomoć u unaprjeđenju naših helikopterskih sposobnosti jača hrvatske obrambene sposobnosti, ali što je još značajnije, jača zajedničke sposobnosti Sjevernoatlantskog saveza u ovom dijelu Europe. Sa zadovoljstvom ističem odlučnost nove hrvatske Vlade u povećanju ulaganja u sigurnost", rekao je ministar Krstičević.

Projekt uvođenja helikoptera u operativnu uporabu, uključujući i obuku osoblja, trajat će pet godina, a vrijednost mu je oko 455 milijuna kuna.

Prvi borbeni helikopter zapadne proizvodnje u HRZ-u

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov rekao je kako će opremanje tom vrstom helikoptera osnažiti obrambene sposobnosti.

"To je prvi borbeni helikopter zapadne proizvodnje u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani. Time naglašavamo svoje nastojanje da cjelokupnu vojnu tehniku istočne proizvodnje zamijenimo suvremenim zapadnim sredstvima", dodao je Šundov.

Šesnaest helikoptera OH-58D Kiowa Warrior dopremljeni su u srpnju i prosincu ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.