Učenici iz Dalmacije završili u bolnici u Varaždinu. Zarazili su se norovirusom

Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

U dnevnu bolnicu Opće bolnice Varaždin jučer je primljeno 28 učenika jedne dalmatinske škole kojima je na izletu pozlilo i počeli su povraćati, svi su primili infuziju te je utvrđeno kako je riječ o norovirusu, a do danas ujutro su sva djeca otpuštena kući. Index doznaje da je riječ o osmašima.

Iz policije su nam potvrdili da je došlo do ovoga te dodali da će istragu provesti epidemiolozi, a oni se uključiti ako bude potrebe.

"Istragu je preuzeo Zavod za javno zdravstvo koji će utvrditi radi li se o trovanju, virozi ili nečem trećem", kazali su nam kratko iz policije.

Iz varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo su nam promptno odgovorili i kazali da je riječ o zarazi virusom.

"Zarazili su se norovirusom"

"Na pedijatrijskom odjelu OB Varaždin noćas su zaprimljena i obrađena djeca zbog probavnih smetnji. Odmah nakon zaprimanja prijave o događaju na lokaciju je upućen epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije sa sanitarnom inspekcijom.

U tijeku je epidemiološki izvid i obrada oboljelih, zaposlenika i samog objekta. Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom nalazu dobivenom molekularnom metodom dokazan je norovirus, tako da se radi o norovirusnoj infekciji u djece. Daljnje postupanje i obrada usmjerava se prema ovoj etiologiji", kazali su nam iz varaždinskog ZJZ-a.

Što je norovirus?

Norovirus je vrlo zarazan virus koji uzrokuje gastroenteritis, upalu želuca i crijeva. Glavni simptomi su povraćanje, proljev, mučnina i bolovi u trbuhu, a ponekad i groznica.

Norovirus se lako širi preko kontaminirane hrane, vode, predmeta ili izravnim kontaktom sa zaraženom osobom. Iako simptomi obično traju kratko, nekoliko dana, virus može biti opasan za djecu, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta zbog rizika od dehidracije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.