Udruga Sjena: Beroševo ministarstvo je obećalo pomoći Anti (6). Ništa nisu poduzeli

Foto: Facebook

Prošli tjedan majka bolesnog Ante osobno je išla kod ministra zdravstva Vilija Beroša jer njen sin ne dobiva prijeko potrebne terapije. Obećali su im da će nešto riješiti, ali do danas se ništa nije dogodilo, navodi udruga Sjena.

Ante Mikulić je šestogodišnjak iz Slavonskog Broda koji boluje od rijetkog Cornelia de Lange sindroma. Dosad je primao rehabilitacijske terapije jednom tjedno, a ustanova koja mu je to pružala, odlučila je to dodatno prepoloviti. 

Primila ih Beroševa suradnica, obećala da će nešto poduzeti. Ništa se nije dogodilo

Tako hrvatski zdravstevni sustav malom Anti trenutno osigurava terapiju dva puta mjesečno po pola sata. Ante je rođen bez šaka, ne govori i ne hoda i terapije su mu neophodne. 

Prošli petak su njegova majka Marija Đogaš Mikulić i Suzana Rešetar, šefica udruge Sjena, došli tražiti pomoć osobno od HDZ-ovog ministr Beroša. Međutim, njega nije bilo, pa im je načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu Ivana Portolan Pajić obećala da će se nešto poduzeti. 

Pogađate, ništa se nije promijenilo.

"Na sastanku nam je potvrđeno da su Anti prekršena zajamčena ljudska prava, da je diskriminiran temeljem invaliditeta te da se roditelje uvelike izmanipuliralo. Zaključak je sastanka da dječak Ante Mikulić, s obzirom na rijetku bolest Cornelia de Lange sindrom i vrste oštećenja koje ima, ostvaruje pravo na sve terapije koje zdravstveni sustav pruža. Nakon održanog sastanka ministar Beroš pokrenuo je određene aktivnosti i procedure, ali one nisu dovele ni do rješenja, ni do primjerene rehabilitacije", stoji u priopćenju udruge Sjena.

Ističu da Ante i druga djeca s teškoćama u razvoju pravo na takvu terapiju ostvaruju isključivo na papiru jer se ne može jasno odrediti tko će je provoditi. 

Udruga Sjena opet pozvala Beroša na sastanak. Ovaj put zvali i ministra Piletića

Anti je u jedinoj ustavnovi tog tipa u tom dijelu Hrvatske rehabilitacija prepolovljena, koju drže franjevci. 

"Izdvojena sredstva iz državnog proračuna uložena su u privatnu vjersku instituciju s ciljem osiguravanja rehabilitacije koja se u konačnici ne može realizirati, niti se može odrediti ni naći odgovorna osoba koja može riješiti nastalu situaciju.

Zašto se novac nije ulagao u javni sektor te kroz bolnice i domove zdravlja osigurala nužna rehabilitacija za djecu s ovog područja, nikome nije jasno", pitaju iz udruge koja je, "u nadi da su dvije glave mudrije", u rješavanje problema uključila i ministra socijalne politike Marina Piletića, s ciljem postizanja dogovora između dva resora kako bi se djetetu s teškoćama u razvoju ipak omogućila prikladna rehabilitacija.

"Udruga Sjena uputila je poziv za ponovni sastanak s ministrom Berošem i ministrom Piletićem. Ako se s ministrima ne iznađe rješenje za terapije, neće biti druge nego potražiti pomoć premijera jer kako trenutno stvari stoje - jedino premijer ima moć djetetu s teškoćama u razvoju omogućiti prikladnu rehabilitaciju. Hoće li Ante morati potegnuti sve do premijera kako bi dobio prikladnu rehabilitaciju, ostaje nam vidjeti", poručuju iz udruge Sjena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.