Udruga za prava pacijenata izvrijeđala šeficu HUBOL-a: Dosta je vaše arogancije

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL, FaH

HRVATSKA udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Hrvatska liječnička komora (HKL) osudile su danas izjavu predsjednice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, Jasne Karačić Zanetti, da je smrt mlade majke koja je preminula u zadarskoj bolnici sumnjiva. Ubrzo nakon toga je stigao i odgovor iz Udruge za promicanje prava pacijenata u kojem prozivaju Ivanu Šmit, predsjednicu HUBOL-a i dopredsjednicu Liječničke komore.

>> Liječnici napali šeficu Udruge za prava pacijenata: Koristi smrt rodilje za promociju

HUBOL je na izjave Karačić Zanetti reagirao priopćenjem u kojem navodi da se radi o nagađanjima i "neodgovornom širenju glasina te tipičnom primjeru medijske samopromocije na štetu pacijenata, njihovih obitelji, liječnika i cijelog zdravstvenog sustava", dok su iz Hrvatske liječničke komore objavili priopćenje u kojem pozivaju na odgovornost u javnim istupima.

"Odgovor HUBOLU – IVANI ŠMIT!"

Udruga za promicanje prava pacijenata je nakon toga objavila priopćenje pod naslovom "Odgovor HUBOLU – IVANI ŠMIT!  Kada pacijent umre po pravilima struke!" koje prenosimo u cijelosti.

"Da li govorite u ime liječnike komore ili udruge bolničkih liječnika? Ili ste i jedno i drugo, ili možda nije kompatibilno biti na obje stolice odjednom? E pa sad bi bilo dosta vaše arogancije i bahatosti. Mislite da ste svemoćni i autoritet nad nemoćnim pacijentima. Prije svega, trebali bi se voditi načelom: 'Barem ne škoditi'.

Kada nešto tražite za svoje pozicije od strane pacijenata, onda nas molite na koljenima da vas podržimo, pa čak i vaš rad privatno za vrijeme dok bi trebali biti u bolnici. Gospođo Ivana Šmit, ne koristite pacijente da bi se vi promovirali jer ste prosječan liječnik i ima daleko boljih od vas da predstavljaju bolničke liječnike i mnogi od njih  su naši članovi koji se tuže na vas.

Dajete si za pravo govoriti i lagati javnost o članovima Hrvatske udruge za prava pacijenata koji je vidljiv javno i transparentan dostupan na webu, za razliku od vaših skrivenih namjera i aktivnosti, pod krinkom dobrobiti za pacijente!

"Vjerojatno vas je ljubomora potakla da govorite o nekompetentnosti"

Što se kompetencija tiče, gospođa Karačić je doktor znanosti pa ima viši stupanj obrazovanja od vas, vjerojatno vas je ljubomora potakla da govorite o nekompetentnosti, ona je jedini stručnjak za prava pacijenata i nikad se nije miješala ni utvrđivala pogreške, već samo mogla izraziti sumnju da nešto nije bilo po pravilima struke i da se treba istražiti, a ne zataškati kako bi to već vi napravili.

Kao što i pritužbe hrabro iznosi i glavni tajnik Josip Perić, stručnjak za medicinsko pravo.

Znači RH ima jedina dva neovisna stručnjaka za prava pacijenata koji javno govore o problemima pacijenata i oni vam naravno smetaju. Vjerojatno se osjećate ugroženo, ili se bojite da ćemo nešto otkriti! Vezano za podatke liječničke komore, postoje dokazi za sve pa i za vaše klevetanje.

Pacijenti nas upozoravaju kako ste pretvorili liječničke organizacije u skupine interesa za svoje potrebe i skupljanje novaca. Pacijenti vas mole da im pomognete, i ne samo oni, nego i  vaši vlastiti članovi koji nas na to upozoravaju!

Zamislite se u situaciji obitelji pacijenta kojem je netko umro, i ne daj bože da vam se desi situacija kojoj mi svjedočimo svaki dan. Da je proživite, malo bi se primirili, i ne bi onda trošili vrijeme na ovakve dopise ponovno radi svoje promocije", piše u priopćenju udruge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.