Uhićen filipinski pastor kojeg je tražio FBI. Mlade cure prisiljavao na spolni odnos

Foto: FBI

Uhićen je filipinski pastor, kojeg savezne vlasti u Sjedinjenim Državama traže zbog umiješanosti u trgovanje ljudima u seksualne svrhe, javlja CBS News.

Apollo Carreon Quiboloy, utemeljitelj i vođa Crkve Kraljevstva Isusa Krista čiji su ga sljedbenici nazvali "određenim sinom Božjim", uhićen je na Filipinima, rekao je ministar unutarnjih poslova Benjamin Abalos na svom službenom Fejsu.

Filipinski dužnosnici već dugo pozivaju pastora da se preda

Abalos nije iznio pojedinosti o uhićenju niti okolnostima u vezi s njim. Rommel Francisco Marbil, šef filipinske nacionalne policije, također je potvrdio Quiboloyevo uhićenje, ali nije dao detalje, izvijestio je AP.

Dužnosnici na Filipinima, uključujući predsjednika Ferdinanda Marcosa Jr., već dugo pozivaju bjegunca da se preda. Pastor je bio u bijegu zbog optužbi povezanih sa seksualnim zlostavljanjem i trgovinom ljudima.

FBI uvrstio filipinskog pastora na listu najtraženijih

Pastor se suočava sa sličnim optužbama u SAD-u. FBI je Quiboloyja stavio na popis najtraženijih osoba zbog "njegovog navodnog sudjelovanja u shemi trgovine ljudima zbog koje su članovi crkve dovedeni u Sjedinjene Države".

"Quiboloy je optužen za prisiljavanje članova crkve da traže donacije za lažnu dobrotvornu organizaciju koja je zapravo išla prema financiranju crkvenih operacija i raskošnog načina života njezinih vođa", navodi FBI.

Mlade djevojke prisiljavao na seks

Popis navodnih seksualnih zločina koje su počinili Quiboloy i drugi crkveni vođe je širok. Američke vlasti optužile su ih da su regrutirale žene da rade kao osobne asistentice, ili "pastorale", koje su bile prisiljene na seks s Quiboloyem u ritualu koji su nazvale "noćno dežurstvo". Osim seksa, žene su morale pripremati Quiboloyjeve obroke i čistiti prostor u kojem je živio.

Protiv Quilboyja i dvojice njegovih glavnih ljudi za koordinaciju operacije trgovine ljudima u svrhu seksa podignuta je 2021. na američkom okružnom sudu.

"Mlade djevojke bile su prisiljene na seks s vođom crkve pod prijetnjom vječnog prokletstva", stoji u optužnici. Pastor je optužen za urotu za sudjelovanje u seksualnoj trgovini ljudi, prevaru i prisilu, seksualnu trgovinu djecom te krijumčarenje gotovine, prema FBI-ju.

Zato je za njim bila izdana federalna tjeralica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.