Uhićen još jedan ruski general

Foto: X

Još jedan ruski vojni zapovjednik uhićen je danas u, kako se čini, nastavku opsežne istrage o zloporabi položaja u ruskom vojnom vodstvu.

General-bojnik Valerij Mumindžanov, zamjenik zapovjednika Lenjingradskog vojnog okruga, uhićen je zbog sumnje na to da je primio mito od više od 20 milijuna rubalja (201.000 eura), priopćio je ruski Istražni odbor. Mumindžanov je deveta visokorangirana vojna osoba koja je uhićena pod optužbama za prevaru, podmićivanje ili zloporabu položaja u posljednjih nekoliko mjeseci. 

U travnju je uhićen Timur Ivanov, zamjenik ministra obrane. Uhićenja su počela netom prije nego što je predsjednik Vladimir Putin smijenio ministra obrane Sergeja Šojgua i na njegovu poziciju postavio ekonomista Andreja Belousova, piše Associated Press.

Provjerava se kako je stekao imovinu

Analitičari sugeriraju da su uhićenja znak da se Šojguovi suradnici uklanjaju s vlasti te da se najteža korupcija u ministarstvu obrane više neće tolerirati. Mumindžanov je primio mito od dobavljača koji su htjeli zajamčiti ugovor s ruskim ministarstvom obrane za nabavu vojnih uniformi, uključujući i za vojnike koji se bore u Ukrajini, tvrdi Istražni odbor. 

Mumindžanov je u to vrijeme bio šef odjela koji je nabavljao zalihe i resurse za ministarstvo obrane. Ugovor o nabavi uniformi navodno je bio vrijedan 1.5 milijardi rubalja (15.1 milijun eura). Istražitelji također provjeravaju kako su Mumindžanov i njegova obitelj stekli više od 120 milijuna rubalja (1.2 milijuna eura) vrijednu imovinu u Voronješkoj i Moskovskoj oblasti. 

Nije poznato je li Mumindžanovu već određen istražni zatvor. On je zapovjednik Lenjingradskog vojnog okruga, koji je reformiran ove godine kao dio šireg ruskog odgovora na pridruživanje Finske i Švedske NATO-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.