Uhićena žena koja je Azijatkinji u Splitu govorila da je "žuto go*no"

Screenshot: TikTok

Splitska policija priopćila je da je 43-godišnjakinja uhićena nakon istraživanja incidenta koji se dogodio u lipnju. Riječ je o rasističkom ispadu žene ispred trgovine u Splitu prema kineskoj turistkinji i njezinom dečku, o čemu je jučer pisao Index.

Kako su nam jučer rekli iz PU splitsko-dalmatinske, s događajem su se upoznali preko snimke koju je na TikToku objavila Azijatkinja koja je u lipnju bila na ljetovanju u Splitu.

"Nakon jučerašnje medijske objave snimki s društvene mreže iz kojih je vidljivo narušavanje javnog reda i mira na naročito drzak način uz jasno izraženu diskriminaciju na temelju rase, proveli smo kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo utvrđivanjem identiteta, a potom i uhićenjem počinitelja.

Utvrđeno da se radi o 43-godišnjakinji koja će danas uz optužni prijedlog biti privedena na općinski prekršajni sud zbog osnovane sumnje da je svojim ponašanjem dana 15. lipnja oko 13.30 sati u Splitu ostvarila obilježja prekršaja iz čl. 25 Zakona o suzbijanju diskriminacije i čl.6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Unatoč uloženom trudu do ovog trenutka nismo uspjeli stupiti u kontakt s oštećenim osobama", priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

Kineskinja tvrdi da ju je žena pljunula

Azijatkinja je u videu na TikToku prepričala da je, dok je pokušavala kupiti vodu u dućanu, do nje došla žena koja ju je nazvala "žutim govnom" i rekla da "nema nikakvih prava". Također, djevojka tvrdi da ju je žena pljunula, ali da to nije uspjela snimiti.

@empathicweeb Replying to @luka brasi THERE IS NO FULL VIDEO BECAUSE I DID NOT EXPECT TO GET SPIT ON WHILE BEING IN A SUPERMARKET. AND MY BRAIN DID NOT REACT FAST ENOUGH TO PULL MY PHONE OUT ABD START FILMING WHILE SHE WAS INSULTING US. #splitcroatia #storytime ♬ original sound - EmpathicWeeb

"Došao je moj dečko koji je kupovao u drugom dijelu dućana i dao mi vlažnu maramicu da se obrišem te ju je upitao zašto je to napravila. Ona je bila iznenađena i rekla 'zašto to pitaš, pa ja nemam problema s tobom, ti si bijelac, ona je žuta, to nije u redu'.

Odlučili smo otići iz dućana, a ta žena nas je čekala iza blagajne nakon što je platila proizvode koje je kupila te je po leđima udarila dečka koji nije Azijat. Pozlilo mi je, skoro sam se onesvijestila, a onda smo nazvali policiju kad smo izašli van iz dućana. Kada sam već zvala policiju, odlučila sam i snimiti daljnje ponašanje ove žene prema nama", ispričala je Azijatkinja na TikToku.

Žena na snimci govori: Govno jedno kukavičko. Kome ćeš prijaviti? Europolu? Uskoku?

Žena je izašla iz trgovine, kao i turistkinja i njezin dečko. Azijatkinja tvrdi da je žena ispred trgovine pljunula i njezinog dečka te ih počela dalje vrijeđati.

@empathicweeb The police did nothing. The employees at the supermarket did nothing. So I hope the power of the internet can do something. #notoracism #splitcroatia ♬ original sound - EmpathicWeeb

"Govno jedno kukavičko. Kome ćeš prijaviti? Schengenu? Europolu, Interpolu, PNUSKOK- u, Uskoku?" govori žena dok pokazuje srednji prst.

Policija je jučer Indexu rekla da je u tijeku kriminalističko istraživanje te da policija ima nultu toleranciju na ovakvo ponašanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.