"Ukleti" tramvaj broj 13 usmrtio pješakinju

TRAMVAJ broj 13 u 15 sati i 11 minuta u Praškoj ulici u Zagrebu udario je u pješakinju koja je na mjestu smrtno stradala. U trenutku nesreće tramvaj se kretao od Trga bana jelačića prema Glavnom kolodvoru, a vozač nije na vrijeme uočio ženu koja je prelazila cestu.

Ženska osoba koja je poginula u nesreći još nije identificirana, zna se tek da je imala 60 godina. Policijski očevid je u tijeku, a tramvajski promet u oba smjera neko vrijeme je bio prekinut, ali od 17 sati je normaliziran.

Trinaestica uzrokovala najtežu tramvajsku nesreću u povijesti Zagreba

Tramvaj broj 13 apsolutni je rekorder po broju nesreća među svim zagrebačkim tramvajima i živi dokaz da u praznovjerju zbog kojeg ljudi zaziru od trinaestice ipak možda ima zrno istine. Upravo je trinaestica "odgovorna" za najtežu tramvajsku nesreću u povijesti Zagreba u kojoj je 31. listopada 1954. godine poginulo 19 osoba, a 37 ih je teško ozlijeđeno. Zbog neispravnih kočnica tramvaj je iskočio iz tračnica kod Gupčeve zvijezde, nekoliko puta se prevrnuo oko svoje osi, srušio nekoliko stabala i zabio se u željezni stup.

Na sudu je utvrđeno da je vozač kriv za nesreću jer je nakon vještačenja utvrđeno kako se tramvaj neposredno prije nesreće sudario sa zaprežnim kolima, ali vozač je nastavio dalje jer je procijenio da nije došlo do nikakve štete. U trenutku kad je nesretna trinaestica iskočila iz tračnica, vozila je brzinom od oko 80 kilometara na sat, što je znatno više od dopuštene brzine na tom području. Zbog te je nesreće ukinut tramvajski promet na relaciji Gupčeva zvijezda - Mirogoj, a zajedno s njim i nesretni tramvaj broj 13, koji je u promet vraćen tek 1996. godine.

No, iako je bila izvan pogona gotovo trideset godina, trinaestica se vrlo brzo probila na prvo mjesto liste najnesretnijih tramvaja i pretekla rekordere po broju nesreća - jedanaesticu i dvanaesticu. U samo mjesec dana nakon uvođenja tramvaj broj 13 je sudjelovao u četiri teške nesreće, a taj se trend i dalje nastavlja.

U najtežoj nesreći u tramvajskom prometu prošle godine koja se dogodila 27. svibnja na križanju Vukovarske i Heinzelove, glavni je protagonist ponovno bila 13-ica. Da bi slučaj bio još bizarniji, do nesreće je došlo nešto iza 13 sati i ozlijeđeno je 13 osoba.

J.C.
Foto: T.L./Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.